Dirtmusic тръгват на европейско турне от София

Dirtmusic
Снимка: Dirtmusic

От София започва първото съвместно европейско турне на петимата музиканти от супергрупата "Дъртмюзик" (Dirtmusic). Концертът на 17 май е световна концертна премиера на новата програма на състава. Dirtmusic включва известни музиканти от САЩ, Австралия, Словения, Турция и Чехия.

Групата, която направи истинска революция в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014),  вече е в София, за да представи новия си албум Bu Bir Ruya. Той излезе през януари и носи в себе си духа на Анадола, преплитайки красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението и политическия коментар върху състоянието на света. Групата е в състав Хюго Рейс, Крис Екман и Мурат Ертел, познат ни от истанбулската група Баба Зула. Той се присъединява към "Дъртмюзик последен", а основател на състава е Хюго Рейс, който сподели пред Радио София:

Ние не обичаме да работим с предварителна концепция, обичаме да оставяме нещата сами да се разкрият и развият пред нас. Това, което  направихме, беше, че просто оставихме всичко, което знаехме да се разпадне на малки парченца и се опитахме от него да създадем нещо ново. В този момент установихме, че се чувстваме много по-комфортно с думата "мръсотия", която стои в основата на нашето име (dirt), отколкото да речем, например с името "земя", което звучи сходно (Earth). Нещо важно, което трябва да уточним - Земята е планетата, мръсотията върху нея, това сме ние. 

Това че заглавията и наименованията имат голямо значение за Dirtmusic става ясно и в последния им албум, в който на няколко пъти наблягат на фразата The World is getting Small - светът става все по-малък.

Какъв е смисълът на това послание обяснява Крис Екман:

И добър, и лош. Тази нова взаимосвързаност - на смаляване на света - ни дава нови шансове за едно по-добро сътрудничество в бъдеще. Ние в момента виждаме как хората пропиляват голяма част от шансовете, които им се дават. Но поне в изкуството е ясно, че тази взаимосвързаност е положителна и води до по-добри резултати, без пропилени шансове.

А мястото, на което музикантите се събират, за да запишат последния си албум е Истанбул. Създаването на Bu Bir Ruya започва броени месеци след опита за преврат и последвалите вълни на насилие и държавни репресии в Турция през 2016г. Факт, който направо си трепти в звученето на седемте песни. Този албум, както и последният на Баба Зула, групата в която пее Мурат Ертел, се разпространяват тайно в Турция, именно заради посланията, които носят.

Още от категорията
Радой Ралин и Кирил Калев

Време (bis)

Песни, текстове и песенни стихове за времето и безкрайността има безчет. Ще се пишат и занапред, защото надеждата остава будна... След време Ние срещаме се всеки ден почти и двама отминаваме се неми. Това ли бяха нашите мечти? Това ли бяха чувствата големи? Нали решихме нашата любов да бъде нещо малко по-различно? Животът ли излезе по-суров, или пък..

публикувано на 18.08.18 в 09:15
Катлин Батл

70 години от рождението на оперната звезда Катлин Батл

Катлин Деана Батл е родена на 13 август 1948 година в Портсмут, щата Охайо. Тя е най-малкото от седем деца. Катлин учи в гимназията в родния си град, където неин учител по музика и ментор е Чарлс Фил Варни. В интервю за списание Тайм от 1985 година Варни си спомня, че за пръв път чува осемгодишната Катлин да пее, описвайки я като „дребно, крехко същество,..

публикувано на 18.08.18 в 09:00
Арета Франклин

Погребението на Арета Франклин ще е на 31 август след 2 дни поклонение

Погребението на певицата Арета Франклин, наричана "Кралицата на соул музиката", ще се състои на 31 август в нейния роден град Детройт, след двудневно поклонение.  На затворената церемония ще присъстват само роднини, близки и подбрани други гости. Преди това, на 28 и 29 август, феновете на Франклин ще могат да почетат паметта й пред музея за..

публикувано на 18.08.18 в 04:31

Музиката на "Оратница" открива и закрива Световното първенство по художествена гимнастика в София

По-малко от месец остава до Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в зала „Арена Армеец“ между 10 и 16 септември. Освен състезанията, зрителите в залата ще станат свидетели и на 2 специални събития по откриването и закриването на първенството. За откриването се подготвя специален филм, който ще представи България...

публикувано на 17.08.18 в 10:47

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Банско опера фест“

Седмица след като завърши джазфестивалът в Банско, градският площад ще бъде готов да посрещне класическата музика. Тази година оперният фестивал ще се проведе за девети път. С най-новата си премиерна постановка на мюзикъла „Зоро“ по музика на „Джипси Кингс“ ще гостува Варненската опера. В спектакъла ще участват Нейчо Петров, София Рухова-Лулчева,..

публикувано на 17.08.18 в 10:05

Новият албум на Ариана Гранде - ключов преход в кариерата ѝ

Този уикенд с премиерата на  Sweetener,  феновете от двете страни на Атлантика ще чуят за първи път как Ариана Гранде минава на едно следващо, по-сериозно ниво в своето творчество. Компилация, излизаща в петък е нейният четвърти албум след  Dangerous Woman  от 2016-а. В нея са включени участия на Фарел Уилямс, Ники Минаж и Миси Елиът...

публикувано на 17.08.18 в 09:50

Празници на духовите оркестри "Дико Илиев" се провеждат от днес до неделя в Оряхово

С откриването на нова експозиция в къщата-музей на Дико Илиев в Оряхово ще бъде поставено началото на традиционните панаирни дни в крайдунавския град, които продължават от днес до неделя. Преди 87 години, когато по решение на местната самоуправа в Оряхово се организират първите панаирни дни, а наред с пазара на селскостопански и промишлени..

публикувано на 17.08.18 в 04:06