Dirtmusic тръгват на европейско турне от София

Dirtmusic
Снимка: Dirtmusic

От София започва първото съвместно европейско турне на петимата музиканти от супергрупата "Дъртмюзик" (Dirtmusic). Концертът на 17 май е световна концертна премиера на новата програма на състава. Dirtmusic включва известни музиканти от САЩ, Австралия, Словения, Турция и Чехия.

Групата, която направи истинска революция в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014),  вече е в София, за да представи новия си албум Bu Bir Ruya. Той излезе през януари и носи в себе си духа на Анадола, преплитайки красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението и политическия коментар върху състоянието на света. Групата е в състав Хюго Рейс, Крис Екман и Мурат Ертел, познат ни от истанбулската група Баба Зула. Той се присъединява към "Дъртмюзик последен", а основател на състава е Хюго Рейс, който сподели пред Радио София:

Ние не обичаме да работим с предварителна концепция, обичаме да оставяме нещата сами да се разкрият и развият пред нас. Това, което  направихме, беше, че просто оставихме всичко, което знаехме да се разпадне на малки парченца и се опитахме от него да създадем нещо ново. В този момент установихме, че се чувстваме много по-комфортно с думата "мръсотия", която стои в основата на нашето име (dirt), отколкото да речем, например с името "земя", което звучи сходно (Earth). Нещо важно, което трябва да уточним - Земята е планетата, мръсотията върху нея, това сме ние. 

Това че заглавията и наименованията имат голямо значение за Dirtmusic става ясно и в последния им албум, в който на няколко пъти наблягат на фразата The World is getting Small - светът става все по-малък.

Какъв е смисълът на това послание обяснява Крис Екман:

И добър, и лош. Тази нова взаимосвързаност - на смаляване на света - ни дава нови шансове за едно по-добро сътрудничество в бъдеще. Ние в момента виждаме как хората пропиляват голяма част от шансовете, които им се дават. Но поне в изкуството е ясно, че тази взаимосвързаност е положителна и води до по-добри резултати, без пропилени шансове.

А мястото, на което музикантите се събират, за да запишат последния си албум е Истанбул. Създаването на Bu Bir Ruya започва броени месеци след опита за преврат и последвалите вълни на насилие и държавни репресии в Турция през 2016г. Факт, който направо си трепти в звученето на седемте песни. Този албум, както и последният на Баба Зула, групата в която пее Мурат Ертел, се разпространяват тайно в Турция, именно заради посланията, които носят.

Още от категорията

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57
Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча с три концерта и два семинара от 19 до 24 юни в София, Бургас и Варна, съобщават за БТА организаторите от Индологическата фондация "Изток-Запад". Дхрупад е най-древната форма на индийската класическа музика, достигнала до наши дни в оригинален вид...

публикувано на 23.05.18 в 11:42

АББА отново звучат на варненска сцена

"Мамма миа" – мюзикъл по песните на АББА – ще звучи тази вечер от 19.00 часа на Основна сцена на Държавна опера Варна. П остановката се базира на предишната, изключително успешна версия на мюзикъла, но само донякъде. Диригентът и главен художествен ръководител на Варненската детско-юношеска опера Ганчо Ганчев е направил съвсем различна..

публикувано на 23.05.18 в 11:06

Джаз БГ

В празничното издание на „Джаз Клуб” по програма „Христо Ботев”, на 24 май звучат пиеси, свързани с български музиканти – автори, изпълнители, ансамбли и групи. Срещата ни съдържа звукозаписи от различни периоди на българската джаз школа и съчетава уменията на членовете на Биг бенда на БНР, Вили Казасян, Янко Миладинов, Антони Дончев, Иван Стайков, Васил..

публикувано на 23.05.18 в 10:45

София Георгиева - за суинг танците и носталгията по една отминала епоха

София Георгиева е танцьор, хореограф и инструктор по суинг танци. Завършва класически балет в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, а по-късно и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалност Танцов театър. Така тя намира своя начин на изразяване чрез танците, но без рамки, ограничения и канони. Тогава открива суинг..

публикувано на 23.05.18 в 08:15
Христина Ангелакова

Сбогуваме се с оперната прима Христина Ангелакова

Българската общественост се сбогува днес с мецосопраното Христина Ангелакова. Голямата оперна певица почина в неделя на 73-годишна възраст.  Поклонението ще бъде във фоайето на Софийската национална опера и балет от 10 часа. Опелото е от 12.30 часа в църквата "Света София", а погребението ще бъде от 15 часа на Централните софийски гробища в Алеята на..

публикувано на 23.05.18 в 07:56

Маргарита Хранова и песните, които вълнуват

Новият албум на Маргарита Хранова ще бъде двоен с най-новите песни и с популярните, които публиката познава добре. След 45 години самостоятелна кариера певицата отново ще обиколи големите градове. За предстоящите концерти ще бъде осезаемо и присъствието от телевизионния формат Като две капки вода. Очаква се Софи Маринова да се включи с..

публикувано на 22.05.18 в 18:33