Dirtmusic тръгват на европейско турне от София

Dirtmusic
Снимка: Dirtmusic

От София започва първото съвместно европейско турне на петимата музиканти от супергрупата "Дъртмюзик" (Dirtmusic). Концертът на 17 май е световна концертна премиера на новата програма на състава. Dirtmusic включва известни музиканти от САЩ, Австралия, Словения, Турция и Чехия.

Групата, която направи истинска революция в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014),  вече е в София, за да представи новия си албум Bu Bir Ruya. Той излезе през януари и носи в себе си духа на Анадола, преплитайки красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението и политическия коментар върху състоянието на света. Групата е в състав Хюго Рейс, Крис Екман и Мурат Ертел, познат ни от истанбулската група Баба Зула. Той се присъединява към "Дъртмюзик последен", а основател на състава е Хюго Рейс, който сподели пред Радио София:

Ние не обичаме да работим с предварителна концепция, обичаме да оставяме нещата сами да се разкрият и развият пред нас. Това, което  направихме, беше, че просто оставихме всичко, което знаехме да се разпадне на малки парченца и се опитахме от него да създадем нещо ново. В този момент установихме, че се чувстваме много по-комфортно с думата "мръсотия", която стои в основата на нашето име (dirt), отколкото да речем, например с името "земя", което звучи сходно (Earth). Нещо важно, което трябва да уточним - Земята е планетата, мръсотията върху нея, това сме ние. 

Това че заглавията и наименованията имат голямо значение за Dirtmusic става ясно и в последния им албум, в който на няколко пъти наблягат на фразата The World is getting Small - светът става все по-малък.

Какъв е смисълът на това послание обяснява Крис Екман:

И добър, и лош. Тази нова взаимосвързаност - на смаляване на света - ни дава нови шансове за едно по-добро сътрудничество в бъдеще. Ние в момента виждаме как хората пропиляват голяма част от шансовете, които им се дават. Но поне в изкуството е ясно, че тази взаимосвързаност е положителна и води до по-добри резултати, без пропилени шансове.

А мястото, на което музикантите се събират, за да запишат последния си албум е Истанбул. Създаването на Bu Bir Ruya започва броени месеци след опита за преврат и последвалите вълни на насилие и държавни репресии в Турция през 2016г. Факт, който направо си трепти в звученето на седемте песни. Този албум, както и последният на Баба Зула, групата в която пее Мурат Ертел, се разпространяват тайно в Турция, именно заради посланията, които носят.

Още от категорията
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25