Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Dirtmusic тръгват на европейско турне от София

Dirtmusic
Снимка: Dirtmusic

От София започва първото съвместно европейско турне на петимата музиканти от супергрупата "Дъртмюзик" (Dirtmusic). Концертът на 17 май е световна концертна премиера на новата програма на състава. Dirtmusic включва известни музиканти от САЩ, Австралия, Словения, Турция и Чехия.

Групата, която направи истинска революция в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014),  вече е в София, за да представи новия си албум Bu Bir Ruya. Той излезе през януари и носи в себе си духа на Анадола, преплитайки красотата, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението и политическия коментар върху състоянието на света. Групата е в състав Хюго Рейс, Крис Екман и Мурат Ертел, познат ни от истанбулската група Баба Зула. Той се присъединява към "Дъртмюзик последен", а основател на състава е Хюго Рейс, който сподели пред Радио София:

Ние не обичаме да работим с предварителна концепция, обичаме да оставяме нещата сами да се разкрият и развият пред нас. Това, което  направихме, беше, че просто оставихме всичко, което знаехме да се разпадне на малки парченца и се опитахме от него да създадем нещо ново. В този момент установихме, че се чувстваме много по-комфортно с думата "мръсотия", която стои в основата на нашето име (dirt), отколкото да речем, например с името "земя", което звучи сходно (Earth). Нещо важно, което трябва да уточним - Земята е планетата, мръсотията върху нея, това сме ние. 

Това че заглавията и наименованията имат голямо значение за Dirtmusic става ясно и в последния им албум, в който на няколко пъти наблягат на фразата The World is getting Small - светът става все по-малък.

Какъв е смисълът на това послание обяснява Крис Екман:

И добър, и лош. Тази нова взаимосвързаност - на смаляване на света - ни дава нови шансове за едно по-добро сътрудничество в бъдеще. Ние в момента виждаме как хората пропиляват голяма част от шансовете, които им се дават. Но поне в изкуството е ясно, че тази взаимосвързаност е положителна и води до по-добри резултати, без пропилени шансове.

А мястото, на което музикантите се събират, за да запишат последния си албум е Истанбул. Създаването на Bu Bir Ruya започва броени месеци след опита за преврат и последвалите вълни на насилие и държавни репресии в Турция през 2016г. Факт, който направо си трепти в звученето на седемте песни. Този албум, както и последният на Баба Зула, групата в която пее Мурат Ертел, се разпространяват тайно в Турция, именно заради посланията, които носят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени