Янко Маринов – универсален музикален талант

Снимка: личен архив

В последния час на петъчната вечер на 18 май в предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев” ще ви срещнем с музикант, за когото с пълно основание може да се каже – универсален талант! Вдъхновен концертиращ органист, чембалист, пианист, певец и задълбочен музикален изследовател – това е Янко Маринов. Роден в Бургас през 1975 година, той завършва с отличие музикалното училище в родния си град в класа по пиано на Ваня Попова, а след това и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класовете по пиано на Стела Димитрова и Маргарита Кръстева и орган при Нева Кръстева. Като пианист е носител на отличия от конкурсите „Светослав Обретенов“ и „Димитър Ненов“, а като органист участва в майсторски класове в рамките на Първия международен органов фестивал в Атина през 1997. Между 1997 и 2005 година с кратки прекъсвания е редовен, активен участник в майсторския клас на Жан Гийю, а през 2002 участва и в концертните събития на ежегодната Хенделова академия в Карлсруе. От 2004 година до днес Янко Маринов е органист на Софийската католическа катедрала „Свети Йосиф“. Като музикален изследовател е носител на Хердерова стипендия за 1999 - 2000 година, а интересите му са насочени към музикалната медиевистика и изучаването на различните старинни нотации. През 2014 е отличен в категорията „Активна музикална дейност” от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР в класацията „Музикант на годината“.
„Мечтая музиката, която е в ръкописите да прозвучи по един честен и почтен начин, близък до първообразите, без да претендира за автентичност в съответствие с духовното съдържание, което тя има...“. Тези и други свои съкровени мисли за изкуството, интересни музикално-исторически факти, както и прекрасни майсторски изпълнения споделя Янко Маринов със слушателите на БНР. Ако вашият избор е да сте съпричастни с всичко това, бъдете с нас на 18 май от 23 часа на вълните на програма „Христо Ботев“.

Още от категорията
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25
Марк Рибо

„Аларма Пънк Джаз“ с тридневен фестивал на 22, 23 и 24 октомври

В началото на следващата седмица – на 22, 23 и 24 октомври – концертната платформа „Аларма Пънк Джаз“ на БНР се завръща към фестивалния формат. Поводът, разбира се, е 10-годишния юбилей на „Аларма“. Тридневният „Аларма Пънк Джаз Фест“ ще бъде открит в понеделник (на 22 октомври) в клуб *Mixtape 5*, B-Side с The Cavemen от Оукланд, Нова Зеландия –..

публикувано на 18.10.18 в 17:20