Янко Маринов – универсален музикален талант

Снимка: личен архив

В последния час на петъчната вечер на 18 май в предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев” ще ви срещнем с музикант, за когото с пълно основание може да се каже – универсален талант! Вдъхновен концертиращ органист, чембалист, пианист, певец и задълбочен музикален изследовател – това е Янко Маринов. Роден в Бургас през 1975 година, той завършва с отличие музикалното училище в родния си град в класа по пиано на Ваня Попова, а след това и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класовете по пиано на Стела Димитрова и Маргарита Кръстева и орган при Нева Кръстева. Като пианист е носител на отличия от конкурсите „Светослав Обретенов“ и „Димитър Ненов“, а като органист участва в майсторски класове в рамките на Първия международен органов фестивал в Атина през 1997. Между 1997 и 2005 година с кратки прекъсвания е редовен, активен участник в майсторския клас на Жан Гийю, а през 2002 участва и в концертните събития на ежегодната Хенделова академия в Карлсруе. От 2004 година до днес Янко Маринов е органист на Софийската католическа катедрала „Свети Йосиф“. Като музикален изследовател е носител на Хердерова стипендия за 1999 - 2000 година, а интересите му са насочени към музикалната медиевистика и изучаването на различните старинни нотации. През 2014 е отличен в категорията „Активна музикална дейност” от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР в класацията „Музикант на годината“.
„Мечтая музиката, която е в ръкописите да прозвучи по един честен и почтен начин, близък до първообразите, без да претендира за автентичност в съответствие с духовното съдържание, което тя има...“. Тези и други свои съкровени мисли за изкуството, интересни музикално-исторически факти, както и прекрасни майсторски изпълнения споделя Янко Маринов със слушателите на БНР. Ако вашият избор е да сте съпричастни с всичко това, бъдете с нас на 18 май от 23 часа на вълните на програма „Христо Ботев“.

Още от категорията
Петър Дундаков

Петър Дундаков за европейското турне с Мистерията на българските гласове и Лиза Джерар

Само преди година съвместният проект на Петър Дундаков с Мистерията на българските гласове и Лизa Джерар от  Dead Can Dance препълни първо зала "България", а след това и Античния театър в Пловдив. През май тази година пък беше световната премиера на албума им BooCheeMish , издаден от Шуберт Пъблишинг. В сутрешното ни "Радиокафе" разговаряме с..

публикувано на 15.08.18 в 14:38
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки на фолклорни образци, авторски творби в народен стил, музика към танцови постановки… Десетилетия..

публикувано на 15.08.18 в 09:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05
Операта в Сидни, Австралия

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари на фестивал в Сидни, съобщи БТА, като цитира ЮПИ. Фестивалът на китарата предостави доказателства - видеозаписи и снимки, че са се събрали повече музиканти с електрически китари, отколкото при предишния рекорд с 368 души, поставен в Индия през 2013 г. Те са се надявали да..

публикувано на 14.08.18 в 13:45

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05