Янко Маринов – универсален музикален талант

Снимка: личен архив

В последния час на петъчната вечер на 18 май в предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев” ще ви срещнем с музикант, за когото с пълно основание може да се каже – универсален талант! Вдъхновен концертиращ органист, чембалист, пианист, певец и задълбочен музикален изследовател – това е Янко Маринов. Роден в Бургас през 1975 година, той завършва с отличие музикалното училище в родния си град в класа по пиано на Ваня Попова, а след това и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класовете по пиано на Стела Димитрова и Маргарита Кръстева и орган при Нева Кръстева. Като пианист е носител на отличия от конкурсите „Светослав Обретенов“ и „Димитър Ненов“, а като органист участва в майсторски класове в рамките на Първия международен органов фестивал в Атина през 1997. Между 1997 и 2005 година с кратки прекъсвания е редовен, активен участник в майсторския клас на Жан Гийю, а през 2002 участва и в концертните събития на ежегодната Хенделова академия в Карлсруе. От 2004 година до днес Янко Маринов е органист на Софийската католическа катедрала „Свети Йосиф“. Като музикален изследовател е носител на Хердерова стипендия за 1999 - 2000 година, а интересите му са насочени към музикалната медиевистика и изучаването на различните старинни нотации. През 2014 е отличен в категорията „Активна музикална дейност” от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР в класацията „Музикант на годината“.
„Мечтая музиката, която е в ръкописите да прозвучи по един честен и почтен начин, близък до първообразите, без да претендира за автентичност в съответствие с духовното съдържание, което тя има...“. Тези и други свои съкровени мисли за изкуството, интересни музикално-исторически факти, както и прекрасни майсторски изпълнения споделя Янко Маринов със слушателите на БНР. Ако вашият избор е да сте съпричастни с всичко това, бъдете с нас на 18 май от 23 часа на вълните на програма „Христо Ботев“.

Още от категорията

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57
Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча с три концерта и два семинара от 19 до 24 юни в София, Бургас и Варна, съобщават за БТА организаторите от Индологическата фондация "Изток-Запад". Дхрупад е най-древната форма на индийската класическа музика, достигнала до наши дни в оригинален вид...

публикувано на 23.05.18 в 11:42

АББА отново звучат на варненска сцена

"Мамма миа" – мюзикъл по песните на АББА – ще звучи тази вечер от 19.00 часа на Основна сцена на Държавна опера Варна. П остановката се базира на предишната, изключително успешна версия на мюзикъла, но само донякъде. Диригентът и главен художествен ръководител на Варненската детско-юношеска опера Ганчо Ганчев е направил съвсем различна..

публикувано на 23.05.18 в 11:06

Джаз БГ

В празничното издание на „Джаз Клуб” по програма „Христо Ботев”, на 24 май звучат пиеси, свързани с български музиканти – автори, изпълнители, ансамбли и групи. Срещата ни съдържа звукозаписи от различни периоди на българската джаз школа и съчетава уменията на членовете на Биг бенда на БНР, Вили Казасян, Янко Миладинов, Антони Дончев, Иван Стайков, Васил..

публикувано на 23.05.18 в 10:45

София Георгиева - за суинг танците и носталгията по една отминала епоха

София Георгиева е танцьор, хореограф и инструктор по суинг танци. Завършва класически балет в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, а по-късно и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалност Танцов театър. Така тя намира своя начин на изразяване чрез танците, но без рамки, ограничения и канони. Тогава открива суинг..

публикувано на 23.05.18 в 08:15
Христина Ангелакова

Сбогуваме се с оперната прима Христина Ангелакова

Българската общественост се сбогува днес с мецосопраното Христина Ангелакова. Голямата оперна певица почина в неделя на 73-годишна възраст.  Поклонението ще бъде във фоайето на Софийската национална опера и балет от 10 часа. Опелото е от 12.30 часа в църквата "Света София", а погребението ще бъде от 15 часа на Централните софийски гробища в Алеята на..

публикувано на 23.05.18 в 07:56

Маргарита Хранова и песните, които вълнуват

Новият албум на Маргарита Хранова ще бъде двоен с най-новите песни и с популярните, които публиката познава добре. След 45 години самостоятелна кариера певицата отново ще обиколи големите градове. За предстоящите концерти ще бъде осезаемо и присъствието от телевизионния формат Като две капки вода. Очаква се Софи Маринова да се включи с..

публикувано на 22.05.18 в 18:33