Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС гласува заем от 67 млн. евро за инсталация за производство на енергия от отпадъци

Снимка: Божидар Янев, БНР

Столичният общински съвет (СОС) гласува заем от 67 млн. евро за инсталация за производство на енергия от отпадъците на града. Целият проект е на стойност 157 милиона евро, като по-голямата част от средствата ще бъдат осигурени от Европейската комисия, посочи кметът Йорданка Фандъкова:

"Само в Европа има около 450 подобни инсталации в големи градове, които са символ на зелен град за нас, като Копенхаген, като Виена. За съжаление, винаги когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град, винаги се започва с политизиране и спекулации".

Общински съветници от БСП и "Група 5" изразиха притеснения от замърсяване на въздуха. Те предлагат инсталацията да се изгради в село Яна, където е заводът за боклук, а не на площадката на ТЕЦ - София:

"Хиляди столичани изпитват недоверие към това, което предстои. Притеснението е, че десетки камиони ще се разхождат всеки ден до ТЕЦ - София, ще минават близо до централната част, ще влияят върху замърсяването, от гледна точка на това, че все пак те са тежкотоварни камиони" - коментира Калоян Паргов от БСП.

"Убедете столичани, това искаме ние. Всички да бъдем убедени в това, което се предлага, в решенията, които трябва да бъдат взети" - каза Симеон Славчев от "Група 5".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!