Eмисия новини
от 03.00 часа

Салвадор Собрал представи новата си песен

Премиерата на "Mano a mano", излъчена на живо по време на песенния конкурс на Евровизия, беше проследена от около 500 млн. зрители

Момент от пеенето на Салвадор Собрал в студио, запечатан и в клипа новата песен "Mano a mano"
Португалският изпълнител Салвадор Собрал, който миналата година спечели Конкурса за песен на Евровизия в Киев представи преди броени дни чисто новата си песен "Ръка за ръка" (Mano a mano). Тя е написана от Жулио Резенде - португалски китарист, пианист и композитор.
Половин година след голямата си победа Салвадор претърпя животоспасяваща сърдечна операция. Сега се чувства по-добре и е готов за нови изяви. Песента беше изпълнена за първи път публично директно по време на финалната вечер на тазгодишното издание на конкурса в Лисабон пред публика от 20 хиляди зрители в залата "Алтис Арена" в португалската столица и пред почти половин милиард телевизионни зрители по целия свят. Шоуто бе излъчено освен в 43-те страни, които участват в Конкурса за песен на Евровизия тази година, а също и в Косово, Казахстан, Китай и САЩ.
Европейският съюз за радио и телевизия забрани на китайската телевизия Mango TV да излъчва финалната вечер, след като Китай наложи цензура на две от песните в първия полуфинал и те бяха изрязани от излъчения с 9 часа закъснение запис. Причината е в китайските закони, според които не може да се показват татуировки и сцени с хомосексуални намеци на билбордове и по медиите, а такива очевидно са присъствали в песните на Албания и Ирландия.

Не липсваха и други скандали по време на конкурса.
При изпълнението на британската певица SuRie, младеж от публиката се качи и грабна микрофона ѝ, докато тя пее, но охраната бързо се намеси и не се наложи повторно изпълнение на нейната песен. Подобни случки с внезапни изскачания на сцената имаше в последните години при испанската и украинската песен, но никога не е било с цел да се навреди на изпълнителя, а да се покаже някакво протестно послание.

Тази година за първи път нито една кавказка република не достигна до финалния кръг, като напомняме, че Армения, Грузия и Азербайджан участват от 10 години на Евровизия, и то доста успешно. За първи път Румъния, Русия и Азербайджан не се класират на финала. Този факт беше широко дискутиран в руските медии, тъй като не се е случвало Руската федерация да не бъде на финала. Но почти никой не отчете изключително слабото представяне на руската певица Юлия Самойлова, по-скоро "виновник" за пореден път бяха държавите от ЕС, които "подливат вода на руската песен от 2014 насам". В открито студио "Евровидение итоги" на руския Первий канал участва и Кристиан Костов - българският представител в конкурса, който миналата година достигна до второто място. Той и останалите музиканти и експерти в студиото вдъхнаха кураж на Юлия Самойлова, да не се отказва и да не спира да пее, пък "европейските държави да правят каквото си искат".

Любопитно е да отбележим, че норвежкият цигулар и певец от беларуски произход Александър Рибак, който спечели през 2009-а, беше победител във втория полуфинал тази година на 10 май, но два дни по-късно беше изместен чак на 15-о място на финала. Българската песен "Bones" по време на полуфинала беше класирана на седма позиция, но на финала също отстъпи до номер 14. Чешката република пък постигна най-големия си успех до този момент в конкурса, а именно шесто място. Обикновено чешка песен не успява да премине полуфиналите.

Големият финал беше открит с изпълнения на две от най-популярните фадо певици в Португалия - Ана Мура и Мариза, те изпяха "Лудост" (Loucura) и "Черна лодка" (Barco negro). А по време на гласуването Диджей Бранко представи микс от известни португалски мелодии, Салвадор Собрал направи дует с най-голямата боса нова звезда на Бразилия, великият музикант Каетано Велозо. Двамата изпълниха в дует песента, с която Португалия спечели конкурса миналата година "Любов за двама" (Amar pelos dois).

Още за емоциите, съпътстващи големия финал на Евровизия тази година, чуйте от специалния пратеник на БНР в Лисабон Жени Монева, с нея разговаря Веселин Александров.

Още от

Последно в Култура

Всички новини в Култура: днес | вчера