Eмисия новини
от 12.00 часа

Столичната община раздаде 131 стипендии в Деня на българския спорт

131 деца получиха стипендии за постигнати височки резултати в областта на спорта от Столична община. Финансовите премии на обща стойност над 15 000 лева бяха връчени в Деня на българския спорт от олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова, Ваня Кастрева - началник на Столичния инспекторат по образование, Ирена Димитрова –дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ и от доц. д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”

„ До сега, през изминалите 5 години 300 деца получиха стипендии за постигнати високи резултати в областта на спорта. И сега в годината, в която София е европейска столица на спорта тази инициатива продължава. До сега над 270 000 души се включиха в събитията заложени в тази програма. Надяваме се този висок стандарт на активна спортна дейност да се превърне не в изключение, н в някакъв своеобразен пик, който ще отмине след това, а към правило, към норма за това, което ще правим всяка година оттук нататък. Поздравявам всички стипендианти, всички родители и треньори, които помагат тези успехи да станат факт“, заяви доц. д-р Тодор Чобанов.

Сред наградените личат имената на медалисти от световни и европейски първенства, като световната вицешампионка с ансамбъл – жени Теодора Александрова, бронзовите медалисти от европейското първенство по художествена гимнастика – отборно Биляна Писова, Биляна Везирска и Мария Спасова, тенисистът Адриан Андреев, който на 16 години прави дебют в основна схема на АТП турнир, бронзовата медалистка от шампионата на Стария континент по таекуондо (олимпийска версия) Пресияна Сърбинова, както и третия от европейското по карате в отборното Тодор Ранчев, ученик в 11 клас в Първа английска езикова гимназия.

„Това е страхотно нещо, тъй като ученическия спорт, учениците това са бъдещето на нашата страна. Смятам, че такива церемонии, като тази със стипендии трябва да бъдат правени по-често. Това е голям стимул за нас – учениците. Не е лесно да съвместяваш спорт и образование. Правя всичко възможно да ги съчетавам. С правилната амбиция и с правилната мотивация, всичко се получава“ , смята Тодор Ранчев.


Още от

Последно в Спорт

Всички новини в Спорт: днес | вчера

Най-четени