"Място 167" вдъхва нов живот на къщата на Христо Попов

"Място 167". Така се казва най-новото арт пространство в София, което се намира в къщата на Христо Попов - кмет на София между 1899 - 1901 г., и министър в третото правителство на Васил Радославов. Тази вечер къщата - паметник на културата ще заживее своя нов живот, благодарение на наследниците на Христо Попов - Стефан Огнянов и Марин Маринов.

На втория етаж на красивата къща ще се помещава новото арт пространство на София, в което ще има не само изложби, но и творчески работилници, както и срещи на хора, които обичат изкуството.

На Йохана Траянова или както приятелите й я наричат Хана, се пада честта да открие това ново място със своята фотоизложба, озаглавена "Сънувам". Кураторът Стела Каменова определя като предизвикателство работата си по изложбата, а
Йохана Траянова, за която изложбата е дебютна, казва, че избира темата за сънищата, защото самите фотографии като усещане носят този елемент на съня, когато събуждайки се, се опитваме да си спомним какво сме сънували, но то постепенно избледнява.

Желанието на Йохана е в проекта й да има повече природни елементи. Експозицията има и свой музикален фон, атмосфера, специално създадена от Деян Цвятков, като идеята му е била тя да не изпъква, а да подпомага пространството.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 май, като работното време на "Място 167" е от сряда до събота, от 18:00 до 22:00 часа.

Още - чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Църквата

За девета поредна година ще се проведе "Арт Емона"

В село Емона за девето поредно лято ще се проведе „Арт Емона“ – фестивал на изкуствата с благотворителна цел. Средствата от фестивала се използват за укрепване и реставриране на църквата „Св. Николай Мирликийски“ в село Емона.        На 17 август началото на фестивала ще даде проф. Боян Биолчев, който ще прочете негов разказ на публиката. В..

публикувано на 15.08.18 в 17:27

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги..

публикувано на 15.08.18 в 15:32
Площад „Пиаца гранде“, Локарно

Акценти от международния кинофестивал в Локарно

Тази година 72-рият Международен фестивал в Локарно , един от най-старите и престижни кинофестивали в света, се състоя от 1-ви до 11-ти август.   Първото му издание е през 1946 г., а традиция са прожекциите на централния площад „Пиаца гранде“, който може да побере 8000 зрители под открито небе. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на Доминга..

публикувано на 15.08.18 в 14:24

Как се реставрират 150-200-годишни български носии

За силата и паметта на българската носия ще стане дума в следващите минути в „Радиокафе“. Възстановяването и съхраняването на българските традиции и култура, въплътени в духа на българската носия. Това е мисията на Работилница „Родолюбие“, зад която стои Андрей - родолюбив българин, с когото се срещна Катя Василева.   Той..

публикувано на 15.08.18 в 11:50
Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия... отново" - 69 упражнения по стил на Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия...отново" е озаглавена книгата на журналиста Юри Лазаров, който представя ново допълнено издание. "Основният герой чичо Весо вече не е между живите. Решихме с приятели да преиздадем книгата в негова памет, като моята задача се свеждаше до това да допиша още малко истории. Това е реплика на един много известен френски..

публикувано на 15.08.18 в 10:50
Добриела Попова (вляво) и Елена Кънева в студиото на предаването.

Златният август на редакция "Хумор и сатира"

Да се смеем, да се веселим, да се забавляваме, да слушаме предаванията на редакция "Хумор и сатира" , всеки ден през август! Уникална, ваканционна възможност да чуем отново моменти от златните архиви. Смешно и тъжно, забавно и комично, че и трагично понякога, нали се намира само на крачка от ... от противоположното, както всички знаем. А дори и да не..

публикувано на 15.08.18 в 09:05
Велко Кънев

Отварят музей на Велко Кънев в родното му Елхово

Постоянна експозиция по повод 70-годишнината от рождението на български актьор Велко Кънев ще бъде открита днес в родния му град Елхово. За тази цел общинският съвет е предоставил двуетажна къща в центъра на града. Идеята за подобна ретроспективна експозиция е от две години, а неин главен организатор е Община Елхово, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 15.08.18 в 04:41