Пада възрастовата граница на хората с високо артериално налягане

Снимка: Лилия Герчева

Стотици пациенти пожелаха да проверят кръвното си налягане по време на здравната кампания "Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм-превенция от инсулт", която се проведе в София и още 11 града в цялата страна. Поводът бе Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, а инициативата на Българската лига по хипертония. На желаещите, на открити пунктове, както и в много лечебни заведения, беше измервано теглото, както и налягането с електронни апарати, снабдени технология за откриване на предсърдно мъждене.

Над 2 милиона са българите с високо кръвно налягане. Всеки трети обаче го пренебрегва, а всеки шести изобщо не знае за това състояние, каза Елица Петрова, национален координатор на кампанията:

Артериалната хипертония е много сериозен проблем, който хората пренебрегват. Високото кръвно се отразява всеки ден върху нашето състояние и понижава качеството ни на живот и изцяло нашето здравословно състояние.
 
Петрова изтъкна, че възрастовата граница за възникването на високо артериално налягане в България през последните години пада.

Юношите с хипертония в България са около 5%. Страната ни е на пето място в света по затлъстяване на подрастващите и всъщност това е началото на високото кръвно налягане, на сърдечно-съдови заболявания и на диабет. Рисковете от високото кръвно много често са с фатален край. Когато човек не контролира кръвното си налягане, може да получи инфаркт или мозъчен инсулт.

Доброволци от БЧК консултираха пациентите и им разясняваха методите за профилактика, диагностика и лечение на хипертонията и усложненията й при възрастни и деца. Пред пункта на пл. "Света Неделя" да измерят кръвното и сърдечния си ритъм чакаха десетки желаещи, на всякава възраст:
 
Кръвното налягане може да бъде по-високо, само заради срещата с лекар, моментното напрежение и още много фактори. Най-добрата профилактика на сърдечно-съдовите заболявания е честото му проследяване, съветват специалистите.

Още от категорията

В Айтос протестираха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата

Жители на Айтос протестираха пред сградата на общината тази вечер.  Те се обявиха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата, при който мъже от ромската махала пребиха студент. Протестът беше организиран чрез социалните мрежи и се проведе без разрешение от общината. Близо 30, предимно млади хора,  се събраха на протест в подкрепа на..

публикувано на 21.10.18 в 19:42

Ремонтът на пътя София - Перник започва на 23 октомври

Ремонт на пътя София - Перник, през Владая, започва от вторник - 23 октомври, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се насочва по магистрала "Люлин" и по първокласния път ще преминават единствено автомобилите на масовия градски транспорт. За улеснение на трафика по автомагистрала "Люлин" от 23 октомври в..

публикувано на 21.10.18 в 19:31

Жители на 6 столични квартала протестираха

Жители на 6 столични квартала започнаха протести около 17 часа днес и планираха да блокират за час Цариградско и Самоковско шосе и Околовръстния път на София. Недоволството им е заради липсата на канализация, лошите пътища и честото спиране на тока в кварталите Горубляне, Казичене, Кривина, Бусманци, Панчарево и Кокаляне.  За да бъдат чути..

обновено на 21.10.18 в 19:26
Полковник Владимир Серафимов

Героят на Родопите Владимир Серафимов отново в цвят във фотоизложба в Родопския театър

Фотоизложба представя отново в цвят героя на Родопите полковник Владимир Серафимов. Изложбата е във фоайето на Родопския драматичен театър. Тя от архивни кадри, сканирани и уголемени спрямо оригиналите и са тонирани в цветове близки до автентичните от младия смолянчанин Ангел Георгиев. Както полковник Владимир Серафимов е възродена и..

публикувано на 21.10.18 в 19:07

30 000 лева са необходими за довършването на църквата в Нов чифлик

Около 30 000 лева са необходими за довършване строителството и зографисването на нова черква в кюстендилското село Нов чифлик, чиито жители са около 150 души, каза кметът на селото Гюла Малчова. Храмът "Успение на Света Богородица"е започнат през 2010 година. В селото са амбицирани да изградят черквата, която е на около 60 кв. метра. От..

публикувано на 21.10.18 в 18:57

Приключи изграждането на пътя Бобов дол - Жедна - Радомир

Приключи изграждането на новия  участък на третокласния  път Бобов дол - с. Жедна - Радомир и по него е пуснато движението на МПС, каза кметът на миньорския град Елза Величкова. Така успешно е решен проблем от 2012 год., откогато свлачището налагаше ограничение на движението в този участък само в едната лента. Експерти се произнесоха, че..

публикувано на 21.10.18 в 18:20

Най-малко 36 души убити на изборите в Афганистан

148 избирателни секции в Афганистан останаха затворени днес заради заплахи за сигурността във втория ден от парламентарните избори, съпътствани от различни проблеми, предаде ДПА. От 401 секции, които трябваше да отворят, само малко над половината направиха това, а останалите останаха затворени, заяви говорител на Независимата избирателна..

обновено на 21.10.18 в 17:48