Пада възрастовата граница на хората с високо артериално налягане

Снимка: Лилия Герчева

Стотици пациенти пожелаха да проверят кръвното си налягане по време на здравната кампания "Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм-превенция от инсулт", която се проведе в София и още 11 града в цялата страна. Поводът бе Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, а инициативата на Българската лига по хипертония. На желаещите, на открити пунктове, както и в много лечебни заведения, беше измервано теглото, както и налягането с електронни апарати, снабдени технология за откриване на предсърдно мъждене.

Над 2 милиона са българите с високо кръвно налягане. Всеки трети обаче го пренебрегва, а всеки шести изобщо не знае за това състояние, каза Елица Петрова, национален координатор на кампанията:

Артериалната хипертония е много сериозен проблем, който хората пренебрегват. Високото кръвно се отразява всеки ден върху нашето състояние и понижава качеството ни на живот и изцяло нашето здравословно състояние.
 
Петрова изтъкна, че възрастовата граница за възникването на високо артериално налягане в България през последните години пада.

Юношите с хипертония в България са около 5%. Страната ни е на пето място в света по затлъстяване на подрастващите и всъщност това е началото на високото кръвно налягане, на сърдечно-съдови заболявания и на диабет. Рисковете от високото кръвно много често са с фатален край. Когато човек не контролира кръвното си налягане, може да получи инфаркт или мозъчен инсулт.

Доброволци от БЧК консултираха пациентите и им разясняваха методите за профилактика, диагностика и лечение на хипертонията и усложненията й при възрастни и деца. Пред пункта на пл. "Света Неделя" да измерят кръвното и сърдечния си ритъм чакаха десетки желаещи, на всякава възраст:
 
Кръвното налягане може да бъде по-високо, само заради срещата с лекар, моментното напрежение и още много фактори. Най-добрата профилактика на сърдечно-съдовите заболявания е честото му проследяване, съветват специалистите.

Още от категорията

България чества създаването на славянската писменост

България чества създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий. В София президентът Румен Радев ще се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и ще произнесе слово пред Националната библиотека. В 10.30 часа от фонтана пред Националния археологически музей ще тръгне тържественото..

обновено на 24.05.18 в 09:07
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Българската маслодайна роза

Откъдето и когато и да е дошла в земята ни, тук тя е намерила своята райска градина – подбалканските котловинни полета, където природните условия ѝ позволяват да даде най-доброто от себе си. Българското розово масло е ненадминато по качество, стига някой да не се изкуши да изхитрува, в миналото добавяйки „тереше”, етерично масло от индрише, днес – розов..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Станислав Вълев: Цел на платформата "Аз, учителят" е да направи образованието привлекателно

„Една от целите на платформата „Аз, учителят“ е да направи образованието привлекателно за младите хора. Това зависи изцяло от самите нас“. Това заяви в предаването „Преди всички“ създателят на платформата Станислав Вълев. „Докато бях учител в самото начало в с. Дерманци, където започнах да работя, видях много отдадени учители, такива, които..

публикувано на 24.05.18 в 08:54

Европейският ден на парковете ще бъде отбелязан за първи път у нас

За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на парковете. Мотото е „Културното наследство е в нашата природа“. „Ще се запознаем с цъфтящите растения, с различни видове растения, които използваме за приготовления на вкусни ястия в българската традиционна кухня. 24 май е един добър ден да се замислим как в България опазваме..

публикувано на 24.05.18 в 08:35

Писмо разказва за първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в Шумен

Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив. Това се случи на конференция, където изследователи доказаха по безспорен начин, че в шуменския музей се пази писмо на арменския пътешественик Минас Пъжъшкян, който разказва за събитията от 22 май 1813..

публикувано на 24.05.18 в 08:33

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила става на 120 години

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила отбелязва 120-годишен юбилей. Годишнината ще бъде отбелязана с двудневни тържества в градчето. Сега в групите и съставите на рилското читалище се обучават и се изявяват около 150 души, казва администраторът Мария Жлябинкова, като поясни, че децата са около 100 деца, а близо 50 са жените там...

публикувано на 24.05.18 в 08:29

Двама загинаха, а 20 са ранени, след като влак дерайлира заради ТИР в Италия

Двама души загинаха, а 20 бяха ранени при инцидент тази нощ с влак в Северна Италия, край италианското селище Калузо - област Пиемонте, недалеч от Торино.  Една от жертвите е машинистът на композицията, а другата - тежко ранен пътник, починал в болницата, където е бил откаран.  Влакът е дерайлирал, след като се блъснал в тир  с литовска..

обновено на 24.05.18 в 08:28