Пада възрастовата граница на хората с високо артериално налягане

Снимка: Лилия Герчева

Стотици пациенти пожелаха да проверят кръвното си налягане по време на здравната кампания "Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм-превенция от инсулт", която се проведе в София и още 11 града в цялата страна. Поводът бе Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, а инициативата на Българската лига по хипертония. На желаещите, на открити пунктове, както и в много лечебни заведения, беше измервано теглото, както и налягането с електронни апарати, снабдени технология за откриване на предсърдно мъждене.

Над 2 милиона са българите с високо кръвно налягане. Всеки трети обаче го пренебрегва, а всеки шести изобщо не знае за това състояние, каза Елица Петрова, национален координатор на кампанията:

Артериалната хипертония е много сериозен проблем, който хората пренебрегват. Високото кръвно се отразява всеки ден върху нашето състояние и понижава качеството ни на живот и изцяло нашето здравословно състояние.
 
Петрова изтъкна, че възрастовата граница за възникването на високо артериално налягане в България през последните години пада.

Юношите с хипертония в България са около 5%. Страната ни е на пето място в света по затлъстяване на подрастващите и всъщност това е началото на високото кръвно налягане, на сърдечно-съдови заболявания и на диабет. Рисковете от високото кръвно много често са с фатален край. Когато човек не контролира кръвното си налягане, може да получи инфаркт или мозъчен инсулт.

Доброволци от БЧК консултираха пациентите и им разясняваха методите за профилактика, диагностика и лечение на хипертонията и усложненията й при възрастни и деца. Пред пункта на пл. "Света Неделя" да измерят кръвното и сърдечния си ритъм чакаха десетки желаещи, на всякава възраст:
 
Кръвното налягане може да бъде по-високо, само заради срещата с лекар, моментното напрежение и още много фактори. Най-добрата профилактика на сърдечно-съдовите заболявания е честото му проследяване, съветват специалистите.

Още от категорията

Водолази ще изследват мястото на потъналия кораб "Мопанг" край Созопол

Очаква се днес водолази да се спуснат под вода, за да изследват мястото на потъналия преди век американски кораб, от който изтича мазут край Созопол. Вчера бяха поставени плаващи заграждения, за да се ограничи разпространението на мазута, замърсяващ морето от неделя. Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, каза..

публикувано на 15.08.18 в 07:53

Двудневен траур е обявен в Генуа заради трагедията със срутилия се мост

Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 31 души. Сред жертвите има и деца. Други 16 души са ранени при пропадането на 100-метровия участък на моста "Моранди". Италианският премиер Джузепе Конте и днес ще остане в Генуа  за да се срещне със семействата на загиналите.  Премиерът на Италия..

публикувано на 15.08.18 в 07:50

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители.  В този ден вярващите отправят молитва към Божията майка,..

обновено на 15.08.18 в 07:43

До края на годината трябва да има новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите

До края на годината трябва да е готова новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Росица Рачева от БАН, която работи по проекта за повишаване нивото на пътната безопасност. От Института за изследване на населението и човека ще предоставят и профил на рисковия шофьор:..

публикувано на 15.08.18 в 07:38

Търговският регистър вече работи

Потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицa с нестопанска цел вече могат го да ползват, но само за справки за актуално състояние.  От страницата си в Интернет, Агенцията по вписванията се извинява на граждани и юридически лица за причиненото неудобство.  Заради срива в  регистъра, от петък насам никой не може да..

публикувано на 15.08.18 в 07:25

Преглед на печата

"Това не е скандал. Това може да е катастрофа!", пише  Сега  по повод блокирaния от дни Търговски регистър заради технически проблем. Договорът за поддръжката на регистъра е секретен, информира вестникът. Едва ли някой би се наел да даде точна сметка за реалните вреди, причинени на бизнеса и бюджета от блокирането, коментира още изданието. Според..

публикувано на 15.08.18 в 07:23

До края на годината трябва да е готова новата методика за психотестовете на шофьорите

До края на годината трябва да е готова новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Росица Рачева от БАН, която работи по проекта за повишаване на нивото на пътната безопасност. От Института за изследване на населението и човека ще предоставят и профил на рисковия шофьор: "Всеки..

публикувано на 15.08.18 в 05:17