Декларация на обществените медии от Югоизточна Европа

Декларация на обществените медии от Югоизточна Европа:

Ние, обществените медии от 12 страни в Югоизточна Европа и генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), на срещата ни, която се състоя на 17 май в Правец, България препотвърдихме  изключителното значение на обществените медии за насърчаване и укрепване на демокрацията и европейските ценности в Югоизточна Европа.

Обществените медии играят ключова роля за осигуряването на достоверна и професионално представена информация, която е инструмент в борбата с фалшивите новини, непроверената и неконтролирана информация.

Обществените медии са най-големите и най-важните културни институции в нашия регион, които популяризират културата, образованието, творчеството, националните таланти и идентичност.

Ние, обществените медии от Югоизточна Европа, сме изцяло ангажирани с прилагането на споделените ценности на обществените медии: независимост, универсалност, многообразие, отговорност, иновативност и високо качество за утвърждаване на важното ни място в обществото и спечелване доверието на аудиторията.

Ние, обществените медии от Югоизточна Европа, се нуждаем от подкрепата и разбирането на хората за значимостта на нашите организации в обществото и бъдещото развитие на нашия регион и Европа като цяло.

Ние, обществените медии трябва да сме независими от политически или друг натиск, за да запазим високото обществено доверие.

Ние се нуждаем от достатъчно, адекватно, справедливо и устойчиво финансиране, за да изпълняваме обществената си мисия.

Ние се ангажираме с по-нататъшно сътрудничество и обмяна на опит чрез организиране на редовни съвместни срещи.

Албанско радио и телевизия

Радио и телевизия на Босна Херцеговина

Българско национално радио

Българска национална телевизия

Хърватско радио и телевизия

Гръцко радио и телевизия

Радио и телевизия Косово

Македонско радио и телевизия

Радио и телевизия Черна Гора

Радио Румъния

Радио и телевизия Сърбия

Радио и телевизия Словения

Турско радио и телевизия.


Още от категорията

В Айтос протестираха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата

Жители на Айтос протестираха пред сградата на общината тази вечер.  Те се обявиха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата, при който мъже от ромската махала пребиха студент. Протестът беше организиран чрез социалните мрежи и се проведе без разрешение от общината. Близо 30, предимно млади хора,  се събраха на протест в подкрепа на..

публикувано на 21.10.18 в 19:42

Ремонтът на пътя София - Перник започва на 23 октомври

Ремонт на пътя София - Перник, през Владая, започва от вторник - 23 октомври, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се насочва по магистрала "Люлин" и по първокласния път ще преминават единствено автомобилите на масовия градски транспорт. За улеснение на трафика по автомагистрала "Люлин" от 23 октомври в..

публикувано на 21.10.18 в 19:31

Жители на 6 столични квартала протестираха

Жители на 6 столични квартала започнаха протести около 17 часа днес и планираха да блокират за час Цариградско и Самоковско шосе и Околовръстния път на София. Недоволството им е заради липсата на канализация, лошите пътища и честото спиране на тока в кварталите Горубляне, Казичене, Кривина, Бусманци, Панчарево и Кокаляне.  За да бъдат чути..

обновено на 21.10.18 в 19:26
Полковник Владимир Серафимов

Героят на Родопите Владимир Серафимов отново в цвят във фотоизложба в Родопския театър

Фотоизложба представя отново в цвят героя на Родопите полковник Владимир Серафимов. Изложбата е във фоайето на Родопския драматичен театър. Тя от архивни кадри, сканирани и уголемени спрямо оригиналите и са тонирани в цветове близки до автентичните от младия смолянчанин Ангел Георгиев. Както полковник Владимир Серафимов е възродена и..

публикувано на 21.10.18 в 19:07

30 000 лева са необходими за довършването на църквата в Нов чифлик

Около 30 000 лева са необходими за довършване строителството и зографисването на нова черква в кюстендилското село Нов чифлик, чиито жители са около 150 души, каза кметът на селото Гюла Малчова. Храмът "Успение на Света Богородица"е започнат през 2010 година. В селото са амбицирани да изградят черквата, която е на около 60 кв. метра. От..

публикувано на 21.10.18 в 18:57

Приключи изграждането на пътя Бобов дол - Жедна - Радомир

Приключи изграждането на новия  участък на третокласния  път Бобов дол - с. Жедна - Радомир и по него е пуснато движението на МПС, каза кметът на миньорския град Елза Величкова. Така успешно е решен проблем от 2012 год., откогато свлачището налагаше ограничение на движението в този участък само в едната лента. Експерти се произнесоха, че..

публикувано на 21.10.18 в 18:20

Най-малко 36 души убити на изборите в Афганистан

148 избирателни секции в Афганистан останаха затворени днес заради заплахи за сигурността във втория ден от парламентарните избори, съпътствани от различни проблеми, предаде ДПА. От 401 секции, които трябваше да отворят, само малко над половината направиха това, а останалите останаха затворени, заяви говорител на Независимата избирателна..

обновено на 21.10.18 в 17:48