Декларация на обществените медии от Югоизточна Европа

Декларация на обществените медии от Югоизточна Европа:

Ние, обществените медии от 12 страни в Югоизточна Европа и генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), на срещата ни, която се състоя на 17 май в Правец, България препотвърдихме  изключителното значение на обществените медии за насърчаване и укрепване на демокрацията и европейските ценности в Югоизточна Европа.

Обществените медии играят ключова роля за осигуряването на достоверна и професионално представена информация, която е инструмент в борбата с фалшивите новини, непроверената и неконтролирана информация.

Обществените медии са най-големите и най-важните културни институции в нашия регион, които популяризират културата, образованието, творчеството, националните таланти и идентичност.

Ние, обществените медии от Югоизточна Европа, сме изцяло ангажирани с прилагането на споделените ценности на обществените медии: независимост, универсалност, многообразие, отговорност, иновативност и високо качество за утвърждаване на важното ни място в обществото и спечелване доверието на аудиторията.

Ние, обществените медии от Югоизточна Европа, се нуждаем от подкрепата и разбирането на хората за значимостта на нашите организации в обществото и бъдещото развитие на нашия регион и Европа като цяло.

Ние, обществените медии трябва да сме независими от политически или друг натиск, за да запазим високото обществено доверие.

Ние се нуждаем от достатъчно, адекватно, справедливо и устойчиво финансиране, за да изпълняваме обществената си мисия.

Ние се ангажираме с по-нататъшно сътрудничество и обмяна на опит чрез организиране на редовни съвместни срещи.

Албанско радио и телевизия

Радио и телевизия на Босна Херцеговина

Българско национално радио

Българска национална телевизия

Хърватско радио и телевизия

Гръцко радио и телевизия

Радио и телевизия Косово

Македонско радио и телевизия

Радио и телевизия Черна Гора

Радио Румъния

Радио и телевизия Сърбия

Радио и телевизия Словения

Турско радио и телевизия.


Още от категорията

Водолази ще изследват мястото на потъналия кораб "Мопанг" край Созопол

Очаква се днес водолази да се спуснат под вода, за да изследват мястото на потъналия преди век американски кораб, от който изтича мазут край Созопол. Вчера бяха поставени плаващи заграждения, за да се ограничи разпространението на мазута, замърсяващ морето от неделя. Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, каза..

публикувано на 15.08.18 в 07:53

Двудневен траур е обявен в Генуа заради трагедията със срутилия се мост

Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 31 души. Сред жертвите има и деца. Други 16 души са ранени при пропадането на 100-метровия участък на моста "Моранди". Италианският премиер Джузепе Конте и днес ще остане в Генуа  за да се срещне със семействата на загиналите.  Премиерът на Италия..

публикувано на 15.08.18 в 07:50

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители.  В този ден вярващите отправят молитва към Божията майка,..

обновено на 15.08.18 в 07:43

До края на годината трябва да има новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите

До края на годината трябва да е готова новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Росица Рачева от БАН, която работи по проекта за повишаване нивото на пътната безопасност. От Института за изследване на населението и човека ще предоставят и профил на рисковия шофьор:..

публикувано на 15.08.18 в 07:38

Търговският регистър вече работи

Потребителите на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицa с нестопанска цел вече могат го да ползват, но само за справки за актуално състояние.  От страницата си в Интернет, Агенцията по вписванията се извинява на граждани и юридически лица за причиненото неудобство.  Заради срива в  регистъра, от петък насам никой не може да..

публикувано на 15.08.18 в 07:25

Преглед на печата

"Това не е скандал. Това може да е катастрофа!", пише  Сега  по повод блокирaния от дни Търговски регистър заради технически проблем. Договорът за поддръжката на регистъра е секретен, информира вестникът. Едва ли някой би се наел да даде точна сметка за реалните вреди, причинени на бизнеса и бюджета от блокирането, коментира още изданието. Според..

публикувано на 15.08.18 в 07:23

До края на годината трябва да е готова новата методика за психотестовете на шофьорите

До края на годината трябва да е готова новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Росица Рачева от БАН, която работи по проекта за повишаване на нивото на пътната безопасност. От Института за изследване на населението и човека ще предоставят и профил на рисковия шофьор: "Всеки..

публикувано на 15.08.18 в 05:17