Декларация на обществените медии от Югоизточна Европа

Декларация на обществените медии от Югоизточна Европа:

Ние, обществените медии от 12 страни в Югоизточна Европа и генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), на срещата ни, която се състоя на 17 май в Правец, България препотвърдихме  изключителното значение на обществените медии за насърчаване и укрепване на демокрацията и европейските ценности в Югоизточна Европа.

Обществените медии играят ключова роля за осигуряването на достоверна и професионално представена информация, която е инструмент в борбата с фалшивите новини, непроверената и неконтролирана информация.

Обществените медии са най-големите и най-важните културни институции в нашия регион, които популяризират културата, образованието, творчеството, националните таланти и идентичност.

Ние, обществените медии от Югоизточна Европа, сме изцяло ангажирани с прилагането на споделените ценности на обществените медии: независимост, универсалност, многообразие, отговорност, иновативност и високо качество за утвърждаване на важното ни място в обществото и спечелване доверието на аудиторията.

Ние, обществените медии от Югоизточна Европа, се нуждаем от подкрепата и разбирането на хората за значимостта на нашите организации в обществото и бъдещото развитие на нашия регион и Европа като цяло.

Ние, обществените медии трябва да сме независими от политически или друг натиск, за да запазим високото обществено доверие.

Ние се нуждаем от достатъчно, адекватно, справедливо и устойчиво финансиране, за да изпълняваме обществената си мисия.

Ние се ангажираме с по-нататъшно сътрудничество и обмяна на опит чрез организиране на редовни съвместни срещи.

Албанско радио и телевизия

Радио и телевизия на Босна Херцеговина

Българско национално радио

Българска национална телевизия

Хърватска национална телевизия

Гръцко радио и телевизия

Радио и телевизия Косово

Македонско радио и телевизия

Радио и телевизия Черна Гора

Радио Румъния

Радио и телевизия Сърбия

Радио и телевизия Словения

Турско радио и телевизия.


Още от категорията

България чества създаването на славянската писменост

България чества създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий. В София президентът Румен Радев ще се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и ще произнесе слово пред Националната библиотека. В 10.30 часа от фонтана пред Националния археологически музей ще тръгне тържественото..

обновено на 24.05.18 в 09:07
България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Българската маслодайна роза

Откъдето и когато и да е дошла в земята ни, тук тя е намерила своята райска градина – подбалканските котловинни полета, където природните условия ѝ позволяват да даде най-доброто от себе си. Българското розово масло е ненадминато по качество, стига някой да не се изкуши да изхитрува, в миналото добавяйки „тереше”, етерично масло от индрише, днес – розов..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Станислав Вълев: Цел на платформата "Аз, учителят" е да направи образованието привлекателно

„Една от целите на платформата „Аз, учителят“ е да направи образованието привлекателно за младите хора. Това зависи изцяло от самите нас“. Това заяви в предаването „Преди всички“ създателят на платформата Станислав Вълев. „Докато бях учител в самото начало в с. Дерманци, където започнах да работя, видях много отдадени учители, такива, които..

публикувано на 24.05.18 в 08:54

Европейският ден на парковете ще бъде отбелязан за първи път у нас

За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на парковете. Мотото е „Културното наследство е в нашата природа“. „Ще се запознаем с цъфтящите растения, с различни видове растения, които използваме за приготовления на вкусни ястия в българската традиционна кухня. 24 май е един добър ден да се замислим как в България опазваме..

публикувано на 24.05.18 в 08:35

Писмо разказва за първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в Шумен

Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив. Това се случи на конференция, където изследователи доказаха по безспорен начин, че в шуменския музей се пази писмо на арменския пътешественик Минас Пъжъшкян, който разказва за събитията от 22 май 1813..

публикувано на 24.05.18 в 08:33

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила става на 120 години

Народното читалище "Христо Ботев" в град Рила отбелязва 120-годишен юбилей. Годишнината ще бъде отбелязана с двудневни тържества в градчето. Сега в групите и съставите на рилското читалище се обучават и се изявяват около 150 души, казва администраторът Мария Жлябинкова, като поясни, че децата са около 100 деца, а близо 50 са жените там...

публикувано на 24.05.18 в 08:29

Двама загинаха, а 20 са ранени, след като влак дерайлира заради ТИР в Италия

Двама души загинаха, а 20 бяха ранени при инцидент тази нощ с влак в Северна Италия, край италианското селище Калузо - област Пиемонте, недалеч от Торино.  Една от жертвите е машинистът на композицията, а другата - тежко ранен пътник, починал в болницата, където е бил откаран.  Влакът е дерайлирал, след като се блъснал в тир  с литовска..

обновено на 24.05.18 в 08:28