Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов: Всички държави от Източна Европа, които влязоха в ЕС, трябваше да направят сериозни компромиси

Коста Филипов
Снимка: БГНЕС

"Tова, което е постигнато днес на разговора между Алексис Ципрас и Зоран Заев, е много добра крачка напред, защото все пак двете страни са договорили едно име от всички варианти, които бяха пред тях, което задоволява и Скопие и Атина и което ще бъде подложено на дискусия с институциите в държавите им". Това каза журналистът Костадин Филипов в интервю за предаването "Нещо повече".

"Всички държави от Източна Европа, които влязоха в ЕС, трябваше да направят сериозни компромиси и отстъпки. Българският компромис бяха четирите реактора, което хич не е малко. За Македония това очевидно ще бъде промяната на името. В крайна сметка, когато имаш голяма стратегическа цел - членство в НАТО, в ЕС, може би, това все пак си заслужава цената", обясни той.


Журналистът подчерта, че бъдещото присъединяване на страните от Западните Балкани в ЕС няма как стане без да бъдат убедени всички страни членки на ЕС: "Иначе няма как да стане бъдещето присъедняване. Това няма да стане утре, няма да стане и вдруги ден, даже не съм сигурен и дали ще стане през 2025, но така или иначе една по-реална перспектива пред 6-те държави от Западните Балкани се очертава. Друг е въпросът, че ЕС има достатъчно свои вътрешни проблеми, които поне засега, ще го накарат да бъде по-внимателен в конкретните стъпки за членството на държавите от Западните Балкани".


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна