Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалогът между Белград и Прищина се подновява

Хашим Тачи и Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

Диалогът между Белград и Прищина се подновява в близките седмици. Това стана ясно по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Президентите на Сърбия и на Косово - Александър Вучич и Хашим Тачи, обещаха да дадат всичко от себе си за успешно завършване на процеса за нормализация на отношенията Белград-Прищина. 

Вучич и Тачи не се бяха срещали вече близо 3 месеца. Причината беше инцидент в северната част на Косовска Митровица, при който спецчасти на косовската полиция пребиха и арестуваха представител на сръбското правителство, който беше влязъл в Косово без официално разрешение от Прищина.

Късно вечерта в четвъртък бяха разпространени снимки на президентите на двете страни заедно с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Днес се твърдеше, че двамата просто са си стиснали ръцете в знак на помирение.

Президентът Тачи съобщи днес, че е договорено начало на нова фаза от преговорите за помирение, което е ключово условие за европерспективата и на Косово, и на Сърбия. И че тази фаза се очаква да започне в близките няколко седмици, а на въпрос на БНР дали още е оптимист, че до споразумение може да се стигнедо края на годината и дали според него е възможно въобще Сърбия да признае Косово президентът Хашим Тачи отговори:

"Храня рационален оптимизъм за този процес, но той няма да е лесен нито за Косово, нито за Сърбия, но ние трябва да намерим необходимата смелост и сила в името на доброто за целия регион. Трябва всички да сме честни към нашите граждани и да им кажем, че няма алтернатива на споразумение за помирение между нашите страни. Всеки, който се противопостави на такова споразумение, всъщност е против трайния мир и стабилност в региона".


Същевременно пред медиите говори и президентът Александър Вучич:

"Иска ми се да вярвам, че в предстоящия период Сърбия ще има достатъчно сила в случай, че има воля за компромис от отсрещната страна да намери решение, което би било приемливо за сръбските граждани по отношение на Косово и Метохия. Във всеки случай ние ще дадем всичко от себе си и ще се борим за това, а дали ще успеем, не зависи само от нас".


От изявленията на сръбския и на косовския президент става ясно, че макар и да е подновен помирителният процес, е още твърде далеч от някаква важна кота.


И Вучич, и Тачи изразиха благодарност на премиера Бойко Борисов за организирането и осъществяването на срещата на евролидерите с лидерите на 6-те страни от Западните Балкани. Двамата дадоха да се разбере и че важна роля за съживяването на контактите Белград-Прищина и за вливането на нова енергия в процеса е изиграла германският канцлер Ангела Меркел.

"Нова глава за бъдещето на западните балкани", нарече Александър Вучич срещата в София. "За Косово тук се пише история", сподели Хашим Тачи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна