Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата ЕС - Западни Балкани е водеща за гръцките медии

Гръцките медии подробно информират за подписаната вчера приоритетна програма от София. Софийската програма е част от политическата декларация на Срещата на върха и трябва да доведе до членство на Сърбия, Македония, Черна гора, Албания, Босна и Косово.

Централните издания днес подчертават, че София успя да постигне важна цел на председателството - "да събере на една маса за преговори лидерите на балканските държави и те получиха ясна оферта от Европейския съюз".

Телевизионните медии излъчиха репортажи от срещата на президентите на Сърбия и Косово, които си стиснаха ръцете пред камерите.

Гърците обърнаха специално внимание и на споразумението за започване на газовата връзка между Сърбия и България, защото според експертите, това е изграждане на "много важна част от обща балканска инфраструктура".

Фокусът на коментарите е срещата между премиерите Ципрас и Заев. Днес водещи заглавия посочват развитието на преговорите и дори се прогнозира, че до месец ще има основно споразумение по името на Македония и вероятно 25-годишния спор ще приключи.

Много от изказванията на българският премиер направиха силно впечатление на медиите в Атина. Публикуваха мнението на премиера Борисов ,че "страните от Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи", както и преценката, че "няма риск от присъединяване на страните от Западните Балкани".

Всички централни гръцки медии изпратиха свои кореспонденти в София, за да отразяват събитието и според техните коментари "организацията на Българското председателство е перфектна".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна