Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И отново – Европейската нощ на музеите

| обновено на 21.05.18 в 10:51 БНР Новини
Г-н Фабиен Флори, директор на Френския културен институт, София в студиото на предаването.
Снимка: Божидар Любенов

Предстои едно от най-интересните и очаквани събития в културния живот – Европейската нощ на музеите. На 19 май, за четиринайсти път публиката ще може не само да се разходи из залите на много български музеи – безплатно, но и да се забавлява и дори да участва в различните програми, които ще бъдат представени специално за тази нощ.
Надсловът, избран от Международния съвет на музеите – ICOM, под чийто знак ще премине отбелязването на Международния ден на музеите през тази година е Хиперсвързани музеи. Нови подходи, нови публики.
Този своеобразен фестивал на музейните прояви се организира по повод на Международния ден на музеите и музейното дело – 18 май. Празникът се отбелязва от 1978 г., по решение на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите – ИКОМ.
„Обръщайки се все по-активно днес към локалните общности и присъщите им стойности от една страна, от друга музеите са в състояние все повече и повече да разширяват териториите на своите публики, предоставяйки им възможността да участват в един общ познавателен процес.“. Това споделя в своето обръщение към българските музеи и музейните специалисти проф. Мила Сантова, доктор на изкуствознанието, председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите (БНК на ИКОМ).
Още през 1997 г. в Берлин е реализирана идеята за една „Дълга нощ на музеите”, но първата Европейска нощ на музеите е осъществена от Министерството на културата на Франция. От 2006 г. инициативата е под патронажа на Съвета на Европа, а през 2009 г. ЮНЕСКО също признава международното й значение.
За инициативата Европейска нощ на музеите разговаряме с г-н Фабиен Флори, директор на Френския културен институт – София.

Повече подробности за Националната програма за Европейската нощ на музеите можете да намерите в сайтовете на:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени