Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от БСП внесоха над 200 000 подписа на граждани срещу продажбата на ЧЕЗ на "Инерком“

| обновено на 18.05.18 в 16:46
Депутати от БСП внесоха над 200 000 подписа на граждани от цялата страна в Комисията за енергийно и водно регулиране с искане енергийният регулатор да не дава разрешение за продажбата на ЧЕЗ на дружеството „Инерком“.
Снимка: БГНЕС

Депутати от БСП в Комисията за енергийно и водно регулиране внесоха над 200 000 подписа на граждани от цялата страна с искане енергийният регулатор да не дава разрешение за продажбата на ЧЕЗ на дружеството „Инерком“. 

Депутатът Жельо Бойчев - председател на временната парламентарна комисия за продажбата на енергоразпределителното дружество обясни:
"Очакваме Комисията за енергийно и водно регулиране да изпълни своите нови правомощия, които бяха гласувани от Народното събрание, а именно промяната, която дава правомощия на комисията, да дава съгласие при разпореждането с капитала на търговски дружества, упражняващи енергийна дейност."
Приетите на 8 май промени в Закона за енергетиката дават право на КЕВР да се произнася, когато енергийни дружества продават значителна част от капитала си. Но за да може енергийният регулатор да изпълнява новите си правомощия, първо трябва да бъде приета добавка към този текст, която да дефинира ясно критериите, по които комисията ще се произнася. 
Преди да даде становище КЕВР трябва да изчака и анализа на Комисията за защита на конкуренцията, която по искане на дружеството Инерком, проверява дали сделката ще увреди конкуренцията на пазара. 
Жельо Бойчев допълни, че държавата трябва да участва в сделката: 
"Искаме българското правителство да заяви интерес към придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Считаме, че държавата не може да бяга от тази си отговорност, беше редно и нормално държавата да влезе в тази сделка".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна