Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: България направи достатъчно по темата Западни Балкани

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

"Не стигнахме до оптималния вариант, при който декларацията от срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани да бъде подписана от 28+6, в крайна сметка тя остана само с подписите на държавите от ЕС, но беше прекалено оптимистично да се очаква, че може да се случи". Този коментар направи пред "Хоризонт" Боби Бобев, бивш посланик в Косово и Албания и доктор по история от Института по балканистика към БАН.

Събития от глобален характер принудиха европейските лидери да разговарят и по други теми. Всичко това не само отне време, но и измести акцента на срещата, допълни Бобев:

"Съвършено ясно е, че Западните Балкани бяха приоритет на Българското председателство. Може би предварително натоварихме нашето председателство с прекомерни очаквания, защото България нито има потенциала, нито прерогативите, като председателстващ Съвета на ЕС, да решава този въпрос. България направи достатъчно, дори предостатъчно с въвеждането на темата, с поставянето ѝ на масата и с това, че по тази тема имаше реакции."

Запитан дали стъпка напред, или стъпка назад от солунския документ е декларацията от София, Боби Бобев коментира, че картината днес, сравнена със солунския дневен ред отпреди 15 години, е доста различна. Според Бобев се е получила огромна пауза в третирането на темата за Западните Балкани: 

"Ако говорим за крачка назад, в сравнение със Стратегията за приобщаване на страните от Западните Балкани, да, в този документ няма конкретика, но съществуват доста разногласия по това какво представлява 2025 година – хоризонт ли е тя? Знаем позицията на френския президент Макрон, който каза, че, да, ще има приобщаване на държавите от Западните Балкани, но след като Европа реформира сама себе си. В същото време се появиха позиции като тази на Унгария, че 2025 година е твърде далечен срок, особено за по-напредналите държави и че срокът трябва да се изтегли по-напред. Така че много е трудно да се намери обща пресечна точка за 28 държави, които трябва да изработят единно становище. Не бих казал, че това е стъпка назад. Не съм съгласен. Софийската декларация е просто друг тип документ. Ако някой е очаквал в нея да има конкретика, дати на присъединяване, то това не може да се случи. 2025 година – това е един особен времеви хоризонт, защото от тук нататък всичко зависи от държавите, които кандидатстват за еврочленство, за статут на кандидати за еврочленство. Всичко зависи от това как, образно казано, те ще си напишат домашното, в какво темпо ще извършват реформите в своите общество. Нещата са много условни".

Ако има неудовлетворени от заключенията на Софийската декларация, може би това ще бъдат държавите от Западните Балкани, които вероятно са очаквали повече конкретика, смята Бобев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!