Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК активира т. нар. „блокиращ статут“ към американските санкции срещу Иран

Европейската комисия започна официална процедура по активиране на т.нар. „блокиращ статут“ към американските санкции срещу Иран, които попадат в нейния обсег.

Този статут позволява на европейските компании да не попадат в обхвата на американските санкции, да възстановяват щетите си от тях и прави невалидни действията на всякакви съдебни решения, базирани върху тези санкции в рамките на ЕС. Целта е тези мерки да влязат в сила преди 6-и август, когато започва да действа първата партида от санкциите.

Комисията започва и официален процес, чрез който да се премахнат пречките пред Европейската инвестиционна банка да взема решения срещу гаранции от бюджета на ЕС за финансиране на дейности извън Общността и по-конкретно в Иран. Това ще позволи на банката да подкрепи европейските инвестиции в Иран и би било особено полезно за малките и средни предприятия, твърдят от Комисията. Европейският парламент и Съветът имат срок от 2 месеца, за да внесат възраженията си срещу тези мерки, преди те да влязат в сила. Този период може да бъде и по-кратък, ако двете институции заявят, че нямат възражения. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна