Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението на италианския фондов пазар ограничи подема на останалите европейски борси

Европейските фондови пазари се оцветиха в червено по време на търговията в петък, отстъпвайки слабо от близо 4-месечни върхове, тъй като инвеститорите изглеждат притеснени от оформящата се управляваща коалиция в Италия и изчакват за резултати от търговските преговори между САЩ и Китай, провеждащи се във Вашингтон.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,15% към 395,21 пункта, след като ден по-рано нарасна с 0,7% до 395,79 пункта - негово най-високо ниво на затваряне на пазара от 30-ти януари насам. В рамките на отиващата си седмица индексът все пак е на път да излезе на печалба от 0,6%.

Германският фондов индекс DAX се понижава с 0,13%, британският FTSE100 - с 0,16%, а френският индекс CAC40 се повишава слабо с 0,02%.

Индексът на борсата в Милано FTSE MIB обаче се понижава с 1,3%, тъй като инвеститорите не приветстват очертаващата се все по-реална възможност за формиране на следващо италианско коалиционно правителство между антиситемното движение "Пе звезди" и крайно дясната партия "Лига". Двете партии се споразумяха за коалиционната програма за управление, включваща намаляване на данъците, увеличаване на фискалните разходи и отказ от одобрената през 2011-а година пенсионна реформа. Последният проект на споразумението не включва първоначалното настояване ЕЦБ да отпише италиански държавен дълг за 250 млрд. долара, както и предложенията за промяна на фискалните правила в ЕС. Въпреки това инвеститорите са притеснени, че предлаганите от коалиционните партньори мерки ще доведат до по-нататъшно раздуване на и без това огромния по размер италиански дълг.

Тези опасения са в основната на днешното понижение на индекса MIB с 1,3% и на очертаващия се негов седмичен спад с близо 2,8%. В същото време продължават и продажбите на италиански облигации, като доходността на 10-годишни книжа нараства в петък към 2,194% (най-високо ниво от октомври 2017-а годна), след като в края на предходната седмица тя беше на ниво от 1,888%. Лихвеният им спред спрямо 10-годишните книжа на Германия пък нарасна до 153 базисни пункта (до 1,53%).

На този етап обаче напрежението на останалите европейски борси изглежда ограничено, тъй като акциите на повечето експортно-ориентирани компании продължават да намират подкрепа от многомесечните дъна на еврото и британската лира спрямо щатския долар. В петък еврото се търгува около 1,1780 долара, а паундът - около 1,3490 долара, като и двете водещи европейски валути се намират недалеч от техните дъна за 2018-а година. По-рано през седмицата еврото се понижи до близо шестмесечно дъно от 1,1763 долара (най-ниско ниво от долара 18-ти декември 2017-а), а британската лира - до петмесечно дъно от 1,3452 долара (най-ниско ниво от 29-и декември).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна