Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникално мобилно приложение Smart Zoo за юбилея на Столичния зоопарк

През 1888 г. с указ на княз Фердинанд е учредена зоологоческата градина в София. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова официално откри изложбата, посветена на  130-ата годишнина на зоопарка. Бяха открити две нови заграждения до залата на големите котки, а също така беше представено новото мобилно приложение Smart Zoo /Умен зоопарк/, което ще помага на посетителите да научат повече за животните, тяхното ежедневие и диета. Мобилната апликация е единствена по рода си в Европа и е изцяло български продукт.


След тържественото откриване на изложбата по случай 130-ата годишнина на зоологическата градина, посетителите имаха възможност да видят двете нови външни пространства, обитавани от сурикати и бодливи свинчета.

В момента зоологическата градина разработва генерален план, който ще определи визията й за следващите 15-20 години. Съвсем скоро чакалите също ще се радват на обновено пространство за разходка, а нов слон и хиеновидни кучета ще впечатляват посетителите.

От днес до 20 май зоологическата градина е приготвила забавна програма за посетителите от всякакви възрасти. В нея са включени театър с участието на актьора Ники Станоев и концерт на Детския радиохор на БНР. Ще бъде направена и 130-метрова рисунка, посветена на юбилея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени