Тазгодишният розобер - ниски изкупни цени и свръхпроизводство

Розопроизводители започват протести
Снимка: БГНЕС

В пика на розобера розоварните са препълнени и не могат да преработват добитите свръхколичества розов цвят. Някои от розоварните са обявили нулева година. В тазгодишната кампания изкупните цени на розовия цвят са три пъти по-ниски в сравнение с миналогодишните. Това е причината розопроизводителите да започнат масови протести, които ще имат своя пик на празника на розата, когато ще бъдат блокирани всички пътища към Карлово.

Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури, обясни пред „Хоризонт, че през последните години цените са били много високи, което е стимулирало хората да създадат розови насаждения, докато в един момент се е получило свръхпроизводство на розов цвят. Проблем според Клисурова са количествата нереализирано розово масло от миналата година, поради което тази година количеството на изкупувания розов цвят от розоварните е по-малко:

„За първа година миналата година беше получено свръхпроизводство. При нормална реализация на три тона розово масло беше произведено пет тона розово масло. Явно не са имали достатъчно пазари, за да могат да реализират продукцията.“

В момента цените се движат между 2.20 и 1.60 за килограм. Миналата година цените са варирали между 5.50 и 6, на места 7 лева за килограм, което Клисурова определи като нереално високи цени.

„При цена 2.50, с която стартира розовата кампания, един лев на розоберач (тъй като не желаят да берат под 1 лев всички розоберачи), при един лев себестойност на производство на декар роза, остават 50 стотинки за производителя. Този човек, който цяла година се труди, трябва да има по-добра печалба. При цена 2.20, неговата печалба е 20 стотинки.А при цена 1.60 – 1.80 той въобще е на минус, на червено.“

Ако кампанията продължи така ще се стигне до изкореняване на големи площи с розови насаждения. И в момента остава необран розов цвят, защото пунктовете имат квота за деня, разказа още Зара Клисурова.

Производителите подозират картелно споразумение. Те започват серия от протести, като на 26 май ще затворят всички подходи към Карлово. Сезиран е председателят на Народното събрание с молба за свикване на комисията по земеделие. До този момент обаче розопроизводителите нямат обратна връзка.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Европейски статистически институт

Забавяне на икономическия растеж в България, отчитат Евростат

Забавяне на икономическия растеж в България през второто тримесечие на годината, отчитат от Евростат. Данните са на годишна база. Икономиката ни е отбелязала ръст от 3,4 на сто при 3,6 на сто за периода от януари до март. За разлика от нас - страните в еврозоната са отчели по-висок от очаквания икономически растеж. Според..

публикувано на 14.08.18 в 14:06

Рязко подобрение на икономическите нагласи в Германия през август

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на водещата европейска икономика през следващите месеци се подобриха рязко през август, тъй като постигната предварителна търговска договорка между САЩ и ЕС доведе до отслабване на опасенията, свързани с ескалиращата "война с митата" в световен план, показва последно..

публикувано на 14.08.18 в 14:01

Наблюдава се нормализация на финансовите пазари в Европа

Тази сутрин се наблюдава нормализация на европейските финансови пазари, след усилените продажби през последните два дни заради ситуацията с турската лира, съобщи Ройтерс.  Вчера еврото регистрира най-ниската си стойност спрямо долара за тази година, а най-силно засегнати бяха европейските банки. Причината за частичната нормализация и..

публикувано на 14.08.18 в 13:32

Изненадващо понижение на британската безработица до 43-годишно дъно от 4 на сто

През трите месеца до края на юни нивото на британската безработица се понижи изненадващо до ново 43-годишно дъно, но при най-слабо повишение на заплащането на труда от девет месеца насам, показват данни на официалната британска статистика ONS. Безработицата (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода април - юни..

публикувано на 14.08.18 в 13:27

Рязко повишаване на инфлацията в България през юли с 0,7% само в рамките на месец

През юли годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно темпо от първите месеци на 2013-а година началото насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юли с цели 0,7% спрямо юни, когато нарасна с 0,1 на сто. На годишна база инфлацията през юли се..

публикувано на 14.08.18 в 12:44

Забавяне на икономическия растеж на България до 3,4% през второто тримесечие на годината

Брутният вътрешен продукт на България се повиши през второто тримесечие на 2018 година с 0,8% спрямо първите три месеца на година, когато нарасна с 0,9%, като на годишна база икономическата експанзия се забави до 3,4% от 3,6% през първото тримесечие, показва първа оценка на Националния статистически институт (НСИ). Според експресната..

публикувано на 14.08.18 в 12:07
турски лири

Опит за възстановяване на турската лира след бруталната ѝ обезценка през последните дни на търговия

Турската лира бележи добър отскок спрямо долара и еврото в началото на европейската търговия във вторник, парирайки част от бруталната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица. Подкрепа за днешното поскъпване на лирата оказва поетият от Турската централа банка ангажимент да осигури достатъчна ликвидност на междубанковия..

публикувано на 14.08.18 в 11:37