Тазгодишният розобер - ниски изкупни цени и свръхпроизводство

Розопроизводители започват протести
Снимка: БГНЕС

В пика на розобера розоварните са препълнени и не могат да преработват добитите свръхколичества розов цвят. Някои от розоварните са обявили нулева година. В тазгодишната кампания изкупните цени на розовия цвят са три пъти по-ниски в сравнение с миналогодишните. Това е причината розопроизводителите да започнат масови протести, които ще имат своя пик на празника на розата, когато ще бъдат блокирани всички пътища към Карлово.

Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури, обясни пред „Хоризонт, че през последните години цените са били много високи, което е стимулирало хората да създадат розови насаждения, докато в един момент се е получило свръхпроизводство на розов цвят. Проблем според Клисурова са количествата нереализирано розово масло от миналата година, поради което тази година количеството на изкупувания розов цвят от розоварните е по-малко:

„За първа година миналата година беше получено свръхпроизводство. При нормална реализация на три тона розово масло беше произведено пет тона розово масло. Явно не са имали достатъчно пазари, за да могат да реализират продукцията.“

В момента цените се движат между 2.20 и 1.60 за килограм. Миналата година цените са варирали между 5.50 и 6, на места 7 лева за килограм, което Клисурова определи като нереално високи цени.

„При цена 2.50, с която стартира розовата кампания, един лев на розоберач (тъй като не желаят да берат под 1 лев всички розоберачи), при един лев себестойност на производство на декар роза, остават 50 стотинки за производителя. Този човек, който цяла година се труди, трябва да има по-добра печалба. При цена 2.20, неговата печалба е 20 стотинки.А при цена 1.60 – 1.80 той въобще е на минус, на червено.“

Ако кампанията продължи така ще се стигне до изкореняване на големи площи с розови насаждения. И в момента остава необран розов цвят, защото пунктовете имат квота за деня, разказа още Зара Клисурова.

Производителите подозират картелно споразумение. Те започват серия от протести, като на 26 май ще затворят всички подходи към Карлово. Сезиран е председателят на Народното събрание с молба за свикване на комисията по земеделие. До този момент обаче розопроизводителите нямат обратна връзка.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Ангела Меркел и Еманюел Макрон на срещата им в двореца

Меркел и Макрон се договориха за отделен бюджет на еврозоната

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви във вторник, че тя и френският президент Еманюел Макрон са успели да се споразумеят за създаването на отделен бюджет за еврозоната, който да допринесе за инвестициите в единния валутен блок и да насърчи икономическото сближаване между 19-те държави-членки, съобщава агенция Ройтерс. "Отворихме нова..

публикувано на 19.06.18 в 18:30

Европейски компании подписаха предложена от Мария Габриел декларация за по-голямо участие на жените в цифровия сектор

Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии, телекомуникациите и медиите подписаха предложена от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел декларация за по-голямо участие на  жените в цифровия сектор. Това стана по време на конференцията на високо равнище в Брюксел Digital4Her. На този етап само..

публикувано на 19.06.18 в 17:55

"Дау Джоунс" загуби над 400 пункта след старта на Уолстрийт, заличавайки цялата си печалба за 2018-а

Американските акции се понижават солидно в началото на днешната търговия на Уолстрийт с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай след последните заплахи на Доналд Тръмп , че администрацията на Белия дом обмисля да наложи допълнителни мита върху вноса на китайски стоки за общо до 400 млрд. долара, ако властите в Пекин..

публикувано на 19.06.18 в 17:47

220 милиона евро осигурява за България Норвежкият финансов механизъм по програмата „Иновация Норвегия“

Ресурс от 220 милиона евро осигурява за България Норвежкият финансов механизъм по програмата „Иновация Норвегия“. Тя беше представена днес в Ловеч пред кметове на общини и представители на бизнеса от Северна и Централна България. Ръководителят на управляващия орган на програмата Венцислава Янчовска посочи, че вече се приемат проектни предложения,..

публикувано на 19.06.18 в 17:33

От юли топлоенергията и токът поскъпват с повече от предвиденото

От юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от предвиденото, въпреки че енергийният регулатор намали до 11 на сто скокът на цените на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. „Не може природният газ да нараства с 10 процента и той формира 60 до 70 процента от цената на..

обновено на 19.06.18 в 17:00

Ескалиращото търговско напрежение предизвиква бягство на капитали към японски йени и американски долари

Щатският долар и японската йена поскъпват спрямо останалите основни валути по време на търговията във вторник с оглед на страховете от по-нататъшна ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, което предизвиква и нови труболенции на световните капиталови пазари. Повод за тези притеснения дадоха последните заплахи на Доналд Тръмп , че..

публикувано на 19.06.18 в 16:19
Румен Гълъбинов

Р. Гълъбинов: В България все още има нужда от приватизация на определени активи

„Приватизацията погрешно беше спряна. В България все още има нужда от приватизация на определени държавни активи, които не работят добре и не се управляват добре. Един добър пример е БДЖ – там добър вариант би бил приватизация или концесиониране“. Това коментира в предаването „12+3“ икономистът Румен Гълъбинов. В края на май изтече срокът,..

публикувано на 19.06.18 в 15:22