Тазгодишният розобер - ниски изкупни цени и свръхпроизводство

Розопроизводители започват протести
Снимка: БГНЕС

В пика на розобера розоварните са препълнени и не могат да преработват добитите свръхколичества розов цвят. Някои от розоварните са обявили нулева година. В тазгодишната кампания изкупните цени на розовия цвят са три пъти по-ниски в сравнение с миналогодишните. Това е причината розопроизводителите да започнат масови протести, които ще имат своя пик на празника на розата, когато ще бъдат блокирани всички пътища към Карлово.

Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури, обясни пред „Хоризонт, че през последните години цените са били много високи, което е стимулирало хората да създадат розови насаждения, докато в един момент се е получило свръхпроизводство на розов цвят. Проблем според Клисурова са количествата нереализирано розово масло от миналата година, поради което тази година количеството на изкупувания розов цвят от розоварните е по-малко:

„За първа година миналата година беше получено свръхпроизводство. При нормална реализация на три тона розово масло беше произведено пет тона розово масло. Явно не са имали достатъчно пазари, за да могат да реализират продукцията.“

В момента цените се движат между 2.20 и 1.60 за килограм. Миналата година цените са варирали между 5.50 и 6, на места 7 лева за килограм, което Клисурова определи като нереално високи цени.

„При цена 2.50, с която стартира розовата кампания, един лев на розоберач (тъй като не желаят да берат под 1 лев всички розоберачи), при един лев себестойност на производство на декар роза, остават 50 стотинки за производителя. Този човек, който цяла година се труди, трябва да има по-добра печалба. При цена 2.20, неговата печалба е 20 стотинки.А при цена 1.60 – 1.80 той въобще е на минус, на червено.“

Ако кампанията продължи така ще се стигне до изкореняване на големи площи с розови насаждения. И в момента остава необран розов цвят, защото пунктовете имат квота за деня, разказа още Зара Клисурова.

Производителите подозират картелно споразумение. Те започват серия от протести, като на 26 май ще затворят всички подходи към Карлово. Сезиран е председателят на Народното събрание с молба за свикване на комисията по земеделие. До този момент обаче розопроизводителите нямат обратна връзка.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието, летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм  Кипър и Черна Гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на  XV-то Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България -..

публикувано на 18.10.18 в 17:27

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от МФ

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от Министерството на финансите/МФ/.  Въпреки че дългосрочните позитивни оценки, спадът в икономическия цикъл се усеща в краткосрочен план най-вече в промишленото производство, сочи анализа на финансовото министерство. За бизнеса негативен е приносът както от увеличаващите се цени на..

публикувано на 18.10.18 в 16:00

Руските милиардери забогатяват най-бързо

Руските милиардери забогатяват най-бързо, пише Bloomberg. Според Bloomberg Billionaires Index първите 10 от най-богатите руснаци за последната година са увеличили своето състояние с 10,8 %. Следват американците, при които нарастването на богатството е 7,5 %, а най-богатите британци са добавили 3,4 към състоянието си, независимо от..

публикувано на 18.10.18 в 15:38

Мъск купува допълнителен пакет акции от Tesla

Основателят и генерален директор на Tesla Илон Мъск смята да купи допълнителен пакет акции от компанията за 20 милиона долара и така да увеличи дела си в нея до 20 %, съобщава CNBC, като се позовава на съобщение на Комисията по борси и ценни книжа на САЩ. Мъск е уведомил както Комисията, така и самата компания. Той ще може да купи допълнителния..

публикувано на 18.10.18 в 14:33

Юлиан Войнов: България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите на хората

В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро и предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на европейски директиви. Въпросът е дали наистина стремежът на управляващите е да се съобразяват с европейското законодателство, или има и някакви други причини, например решаване на структурни проблеми с фискални..

публикувано на 18.10.18 в 13:30

Увеличаването на търсенето доведе до ръст на добива на „Газпром“ от началото на годината с 6,8%

Добивът на „Газпром“ през тази година ще се доближи до 500 милиарда кубически метра газ. От началото на годината добивът на „синьо гориво“ е нараснал с 6,8%. Това заяви президентът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от БГНЕС. „Увеличаването на търсенето доведе до увеличаването на добива“, каза Милер по време на среща с руския премиер..

публикувано на 18.10.18 в 13:14

Най-големият безпилотен транспортен самолет премина успешно изпитания

Най-големият в света транспортен безпилотен самолет е преминал успешни изпитания в Китай, съобщава Knews. Самолетът е разработен от Китайския научно-изследователски институт за аерокосмическа наука и още 9 други института и носи името Fly Hung 98. Максималната полетна маса е 2,5 тона, товароподемността е тон и половина. Самолетът може да лети със..

публикувано на 18.10.18 в 13:06