Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФСБ внесе предложение за данъчно облагане на апартхотелите

Борис Ячев
Снимка: БГНЕС

Апартаментните хотели да бъдат облагани с такси, предлага партията на вицепремиера Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България". Нейните депутати внесоха в парламента предложение за съответните законови промени. Според вносителите, така ще бъде решен проблемът с нелоялната конкуренция в областта на туристическите услуги. 

Борис Ячев от НФСБ, които са част от групата на "Обединени патриоти", посочи, че затягането на данъчния режим е по искане на туристическия бранш, тъй като апартхотелите са извън данъчното облагане.

"В същото време те ползват ресурса на съответния курорт - плажове, ски-влекове, писти, лифтове и така нататък, за които съответната община или държавата плаща разходи за тяхната поддръжка", заяви Ячев.

Според разчетите на вносители с въвеждането на таксата ще си осигурят около 200 милиона лева допълнителни доходи за курортните общини. Законът ще засегне само обектите, които не са основно жилище за данъчно задълженото лице, уточниха още вносителите. Промените в Закона за местните данъци и такси срещат подкрепата на ГЕРБ, БСП и партия "Воля".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна