Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушка е нанесла големи щети по реколтата край Айтос, Карнобат и в Сливенско

| обновено на 18.05.18 в 19:27
Снимка: БГНЕС

Реколтата в две села на община Айтос е напълно унищожена от снощната градушка. Сериозни поражения има и в селата от община Карнобат. Напълно е унищожена земеделската продукция в селата Пирне и Дрянковец, обясни Рачо Рачев - ръководител на дирекцията „Кризи бедствия аварии“ към Община Айтос.

50% от земеделската продукция в регион от 10 000 декара е унищожена от градушката в Карнобатско. Ледените късове са били с големината на яйце, съобщи зърнопроизводителят Теодор Тодоров

"Там, където е бил фронтът на градушката, слънчогледът е унищожен на 100%, а рапицата и пшеницата – на 50%".

Част от къщите и улиците в Карнобат бяха наводнени заради обилните валежи.

Близо 30% от черешовите градини в пет села в община Сливен, са най-пострадали от падналата градушка в региона. От полигона за борба с градушките  коментираха, че са изстреляли нужното количество противоградни  ракети. 

Най-пострадали са черешовите насаждения в селата Чинтулово, Мечкарево,  Жельо войвода, Блатец  и квартал Речица, съобщи председателят на сдружение „Българска праскова“ Коста Петров 

"Градушката беше за около 10 минути, едра и интензивна беше и засегна, и нанесе поражения точно на тези сортове, които сега зреят. Натъртени са, ударени и започват да гният."

Дъждът придружен от ледени късове  е унищожил и зеленчуковите градини в селата Жельо войвода, Блатец и Крушаре. 

Петров коментира, че загубите за производителите са големи и се надяват Министерство на земеделието да им помогне да компенсират част от тях. Той каза още, че повечето от стопаните не застраховат градините си заради некоректното отношение  от страна на застрахователите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!