Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дентън Синкуграна: Цената на петрола може да се задържи около 80 долара за барел

| обновено на 19.05.18 в 10:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на петрола може да се задържи около 80 долара за барел заради напрежението в Близкия Изток и кризата във Венецуела. Това заяви за "Хоризонт" анализаторът на петролните пазари Дентън Синкуграна.

Тази седмица за първи път от 2014 година цената на петрола премина психологическата граница заради опасенията от разрастване на конфликта в Ивицата Газа.

"Притеснението е, че тези конфликти могат да се разпрострат и в други части на региона или да се превърнат в голям конфликт в целия регион. Знаете, че ситуацията в Сирия също остава сериозна. Самата тя не е голям производител на петрол, но е изключително важна заради войната между Саудитска Арабия и Иран. Те са много по-силни играчи в региона".

Американските санкции срещу Иран със сигурност ще се отразят върху петролния пазар, коментира още Синкуграна.

„Очевидно това ще има отражение върху иранския износ на петрол и най-вече върху европейския пазар, към който основно е насочена иранската продукция. В такъв случай Иран може би ще пренасочи част от доставките си към Китай, както направи последния път. Всъщност, виждал съм различни анализи за това колко барела петрол дневно ще бъдат санкциите срещу Иран. Ако се стигне до такъв сценарий, останалите партньори от Организацията на страните - износителки на петрол могат да увеличат продукцията си и да запазят баланса на пазара“.

Интервюто на Марта Младенова с Дентън Синкуграна можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени