Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щефан Лайферт: Срещата на върха се оказа типична за ЕС - има зададена тема, а накрая съвсем друго се оказва в центъра на вниманието

Кои са акцентите от срещата на върха в София според западните медии?

Клеменс Ференкоте: ЕС се опитва да балансира между желанието да интегрира и невъзможността да приеме Западните Балкани в обозримо бъдеще

| обновено на 19.05.18 в 10:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За западните журналисти новините от срещата на върха в София бяха свързани с отношенията между ЕС и САЩ, коментираха водещи германски журналисти за "Хоризонт".

Според кореспондента на обществената германска телевизия ZDF в Брюксел Щефан Лайферт срещата на върха е „много типична за ЕС - има една зададена тема, а накрая нещо съвсем друго се оказва в центъра на вниманието“. Новините, произлезли от тази среща са, че Брюксел има изградена стратегия как да продължи диалога със САЩ във връзка с търговските отношения, както и бъдещето на ядреното споразумение с Иран, подчерта той.

"Трансатлантическите отношения в момента се намират в най-критичната точка в цялата си история. Естествено, при толкова непредвидим президент като Доналд Тръмп, всичко може отново да се обърне на 180 градуса, което не прави нещата за европейците по-добри, но може би отваря вратичката за обрат в отношенията", каза Щефан Лайферт.

Що се отнася до темата Западни Балкани, според него ЕС просто търси някакъв среден път.

„Имам усещането, че ЕС търси някакъв среден път. От една страна Съюзът иска да даде европейска перспектива на шестте държави, но от друга страна не иска да се „изхвърля”, ако мога така да се изразя. Просто, защото много хора в Европа имат чувството, че е достигната някаква граница на разширяване. Това за страните от Западните Балкани е незадоволително, но за страните-членки в момента това е максимума на обещания, който може да бъде постигнат. Така че новината от София по темата Западни Балкани е именно този среден път“.

Шеф-кореспондентът на общественото радио ARD за Югоизточна Европа Клеменс Ференкоте смята, че новината от София по темата "Западни Балкани" е опитът на ЕС да балансира между желанието да ги интегрира и невъзможността да ги приеме в обозримо бъдеще.

"ЕС откри, че е гледал прекалено повърхностно и всъщност без интерес към този регион, а днес установява, с широко отворени от изненада очи, че тук са се настанили други световни сили - китайците, руснаците и турците са на път да изкупят целия регион. Но, от друга страна, Европейският съюз е достатъчно честен, за да каже съвсем ясно, че 2025-а не е година за присъединяване. В София темата със сроковете на практика отпадна".

Ференкоте смята, че за разлика от темата Иран, в търговските си отношения със Съединените щати ЕС има повече опции.

„Категорично бе заявено, че Европа няма да води преговори с нож в ребрата. Това на практика означава, че единствената възможност е трайното отпадане на наказателните мита, а срокът е 1-ви юни. След тази дата за ЕС всъщност се отварят много вратички. Едва тогава можем вече да говорим за реформа на СТО, за облекчения в търговията, за вноса на автомобили, както и за най-интересната тема за американците, и по-специално за бизнесмена Доналд Тръмп - за вноса на втечнен газ от САЩ за Европа. Или с други думи - това е захарчето за Вашингтон“.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Весела Владкова.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени