Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Халаф: Мерките на ЕС за оставане в споразумението с Иран няма да имат дългосрочен резултат

Снимка: zemedelci.org

Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео се готви да представи в началото на следващата седмица дипломатическа инициатива за създаването на глобална коалиция срещу режима в Техеран и дестабилизиращите му действия в Близкия Изток.

След излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на Техеран, европейските съюзници на Вашингтон предпочетоха в създалата се криза да останат на еднакви позиции с Москва Пекин.

Мерките на Европейския съюз за оставане в иранското споразумение като отговор на американското оттегляне няма да имат дългосрочен резултат, прогнозира в предаването "Събота 150" журналистът Мохамед Халаф. Според него определен брой компании ще имат полза от възможността да не се съобразяват с американските ограничения за търговия с Техеран.

„Европейците ще могат да спасят средни и малки предприятия, които нямат и значение, отколкото глобалните фирми, които работят и имат голям бизнес в САЩ, като „Тотал“. Те няма да жертват този бизнес заради сделката с Иран. Самите руски и китайски компании, и други световни компании – тези, които имат бизнес в САЩ – и те няма да смеят да отидат да работят в Иран“.

Иран иска да предизвика криза и хаос в региона и да покаже на САЩ, че на опитите за налагане на икономически санкции и изолиране, ще  отговори, смята Халаф.

„Ние можем да ви създадем нежелани неща вас и за вашето присъствие в региона. Не забравяйте, има около 4500 американски войници в Ирак, има около 2000 в Сирия, така че те могат да бъдат лесна мишена иранските милиции – и в Сирия, и в Ирак, и на Хизбула в Сирия и в Ливан, и т.н.“

Според Халаф американският президент Доналд Тръмп не цели сваляне на режима в Иран.

„Тук става въпрос не за смяна на режима, а смяна на политиката, защото, според Тръмп, той може чрез тези икономически санкции и с изолацията, в която той опитва да хвърли Иран, може да ги накара да дойдат на масата за преговори и да постигнат споразумение, което да съдържа и тези елементи, които Обама беше забравил и пренебрегнал“.

Цялото интервю на Деян Йотов с Мохамед Халаф можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна