Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителите на агенциите за инвестиции в страните от ЕС и Западните Балкани се срещат в София

Снимка: investbg.government.bg

Ръководителите на агенциите за инвестиции в европейките държави и страните от Западните Балкани ще се съберат в София, за да обсъдят иновациите в региона. Форумът ще бъде на 20 юни. Това обяви в интервю за специалното издание на предаването  „Неделя 150“ председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Според него Балканите са регион с икономически перспективи: „Не случайно и ЕС поглежда към Западните Балкани, към този интересен регион, готов е да дава средства. Разбира се, през икономическата интеграция, можем да мислим и за политическа такава. България може да бъде един лидер и да даде съответно и перспектива и реална икономическа интеграция на тези региони. Реалните стъпки към икономическа интеграция ще дадат и реалната политическа интеграция. Очевидно Европа не иска да вижда само формално изпълнение на определени регламенти, а и дълбочинно, социално изменение на обществата, които ще се присъединят към ЕС“.

Елена Кирчева„Нашият фокус трябва да бъде в посока да боравим със съвместни стратегически политики по отношение на привличането на инвеститори в дадени ключови области. Ако приемем, че голяма част от инвеститорите действително търсят голям пазарен дял, то само по себе си регионът може да го даде. Иначе сама по себе си отделните държави не можем да го направим“, каза още Янев.

Изпълнителният директор на Виенския икономически форум Елена Кирчева пък подчерта засиленият интерес на много европейски инвеститори към държавите от Западните Балкани. Тя постави въпроса, че е необходимо да се създаде балканско училище за кадрите, които в бъдеще ще работят с телекомуникации. Тя подчерта, че политиката не трябва да пречи на икономиката да си свърши работата.





Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени