Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Христина Ангелакова

| обновено на 21.05.18 в 12:37
Снимка: Архив


Почина световноизвестният български мецосопран Христина Ангелакова.


Голямата оперна певица е родена на 29 октомври 1944 г. в Исперих. След като завършва Консерваторията в София, тя специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим и в Центъра за млади оперни артисти към Миланската скала. От тази престижна сцена започва световната й кариера. Паралелно с гастролите си по света, Христина Ангелакова 23 години е солист на Софийската национална опера и неин директор от 2001 до 2004 година. От 1985 г. предава своите знания и опит на младите оперни певци в Националната музикална академия, а от 2012 г. създаде десетки музикални събития като артистичен директор на фестивала „Моцартови празници“ в Правец.

Христина Ангелакова е носител на Орден "Св.св. Кирил и Методий" - с огърлие - първа степен, и на титлата Комендаторе на Република Италия.

"Човек е голям, колкото са големи мечтите му, или би постигнал нещо много, ако мечтите му са големи!" казва Христина Ангелакова в един от последните си записи в Българското национално радио по повод получаването на наградата „Музикант на годината 2015” за изключителен принос към българската култура.

Чуйте в звуковите файлове цялото интервю с Христина Ангелакова, както и част от гостуването на предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива" в дома на голямата българска оперна певица.

Поклонението пред Христина Ангелакова ще бъде на 23 май от 10 часа във фоайето на Софийската национална опера и балет. Опелото ще се състои от 12.30 ч. в църквата "Света София".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени