Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваният в Марсилия българин е издирван у нас с европейска заповед за арест

| обновено на 21.05.18 в 18:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отменена е мярката за неотклонение "задържане под стража" на българина, задържан в събота в Марсилия, заради "странно поведение". Не са му повдигнати никакви обвинения, но френската полиция не го е освободила, тъй като той е издирван в България, съобщи Франс прес, като се позова на френската прокуратура.

Борис Станев е задържан във връзка с издадена в България Европейска заповед за арест заради опит за убийство през 2012 година. Той има влязла в сила присъда. Утре Станев трябва да се яви пред апелативния съд на Екс ан Прованс.

По информация на посолството ни в Париж, към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания, съобщиха от МВнР. 

48-годишният български гражданин беше арестуван на железопътната гара "Сен Шарл" в Марсилия в събота. Той е носил електрически материали, които може да се използват за изработване на взривно устройство, предаде Франс прес, като цитира прокурора Ксавие Тарабьо.

Първоначално заподозреният заявил, че е чеченец и говорел на руски, посочва "Франс прес". Мъжът е арестуван за "съдружие със злосторници с цел подготовка на престъпление". 

След задържането му гарата е била затворена за 4 часа, за да могат сапьорите да си свършат работата. 

Арестът на задържания е бил удължен с 24 часа до понеделник. "Има досие за опит за убийство и ще бъде преследван от правосъдието за това", добиха от прокуратурата.

След ареста на мъжа кметът на Марсилия Жан-Клод Годен заяви, че е осуетен атентат. Но по случая не е сезиран отделът за борба с тероризма към Парижката прокуратура, добавя агенция "Франс прес".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени