Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва генерална асамблея на Световната здравна организация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес започва 71-вата сесия на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО) в Женева, която ще продължи до събота. Световната асамблея по здравеопазването е най-висшият орган за вземане на решения на СЗО.

Българската делегация ще бъде водена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Основните дискусии ще бъдат фокусирани върху темата: "Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие". Българският министър на здравеопазването ще направи изказване по въпроса от името на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Акцент ще бъде поставен върху универсалното здравно покритие като споделена цел на държавите-членки на организацията в стремежа им никой да не бъде оставен на заден план и да се осигури равен достъп на всички до интегрирани висококачествени здравни услуги.

От темите, които ще бъдат обсъждани, особено важни за страната ни са глобалният недостиг и достъп до лекарства и ваксини и детското хранене. Тези въпроси съвпадат със здравните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Един от последните планове на СЗО цели премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години.

"Трансмазнините са отговорни за повече от 500 000 смъртни случая всяка година по света. Повечето от тях са в страните в ниски и средни доходи", обясни генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна