Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: За Румен Радев сегашната ни евроатлантическа ориентация не е завършен процес

Европа има жизнена нужда от тесни взаимоотношения със САЩ, защото това е естественият ѝ партньор

Политологът Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

"Визитата на президента Румен Радев в Русия трябва да се разглежда в контекста на геополитическата игра между Вашингтон и Москва и срещите на европейски лидери с Владимир Путин. За него сегашната ни евроатлантическа ориентация не е завършен процес". Това мнение изрази в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" анализаторът Георги Киряков:
"В Русия се изреждат сериозни световни лидери, за да изразят някаква форма на почит към новата сила в международния световен ред. Виждате как поведението на един новоизбран американски президент може да промени поведението на всички останали. Ходът на президента Радев е чисто идеологически", коментира още Киряков.
Управляващите от ГЕРБ използват прагматичния подход и във вътрешната, и във външната политика, заяви Киряков:
"За да не губят баланса в българската вътрешна политика, са готови да правят такива компромиси и да не позволяват излишен външнополитически натиск, който по някакъв начин да разклати тяхното управление и тяхната власт. Външната политика на България се осъществява от парламента и от изпълнителната власт, тоест от Министерски съвет, а не от президента. Функцията на президента е чисто протоколна и чисто имиджова, тоест неговото посещение в Русия ще бъде чисто имиджово. Той има нужда все още от външнополитическа легитимация. Използването на това посещение в Русия като външнополитическа легитимация не е добър сигнал за българското общество, но все пак Радев беше на посещение и в Австрия, и във Франция, тоест срещал се е с тези президенти, така че не може да бъде упрекван, че това е единственият му геополитически избор в момента".
Европа има жизнена нужда от тесни взаимоотношения със Съединените щати, защото това е естественият партньор на Европа, добави още анализаторът:
"САЩ и Европа са едно тяло и България като член на Европейския съюз трябва да е по-активна в запазването на тези отношения и да не се поощряват залитания от рода на "Северен поток 2" и запазване на ядрената сделка с Иран, защото от ядрената сделка с Иран изгода ще имат Китай и Русия, а не Европа".
Цялото интервю с Георги Киряков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени