Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказки, съчинени от деца, ще бъдат издадени в книжка

БНР Новини

“От деца за деца” е приказен сборник, на чиито страници се пътешества до град Буквар – и то на кон, мечтаещ си да бъде зебра, лети се върху триетажната черупка на Костенурчо и се пазарува от вълшебно магазинче.

СнимкаЗа втора поредна година издателство “Дъбови листа” провежда конкурс за приказки, съчинени от деца, и 25-те най-добри произведения ще бъдат издадени в книжка. В състезанието с краен срок 24 май могат да участват деца и младежи до 18 години. Както и през м. г., идеята се радва на голям интерес, но този път текстове пристигат по електронната поща от цялата страна. В първото издание над 400 деца пратиха свои приказки, а най-интересните сред тях бяха отпечатани в сборника “От деца за деца”.

Още повече малки писатели и приказки, написани с още по-богата фантазия и пъстър език – това установява със задоволство издателката и художник Нуша Роянова в края на конкурса и обещава до края на годината още една приказна книга, събрала въображението и красотата на детския свят.

Мит е, че децата не четат и пишат – категорична е тя. – Защото, ако едно дете не чете, то няма как да напише стихотворение, приказка или разказ. Покрай конкурса влязохме в контакт с много родители и учители по български език и литература и всички те казват – децата четат, не е вярно, че стоят само на компютрите и телефоните. Просто трябва да им дадем алтернатива и да ги подканяме, да ги пробуждаме, да ги насочваме в тази посока, тъй като, когато имат хубава книга, децата могат да я оценят.




Освен да ги насърчат да пишат, организаторите на конкурса си поставят още една цел – да подтикнат родителите и учителите да се занимават повече с тях, развивайки грамотността и въображението им. Особено сега, когато информацията е много по-достъпна и като че ли няма нужда да си представяме неща, които можем да получим веднага и наготово. За щастие, детското въображение си остава безгранично, децата все още мечтаят и творят, казва Нуша Роянова.

Сюжети и герои, заимствани от любимите съвременни книжки, анимационни филми, комикси, компютърни игри или вълшебства като в класическите приказки? Фантазен свят, насочен към супергероите на бъдещето или добре познатите магьосници и феи, принцове и принцеси, русалки и животни – какво ще открием приказките на децата?

СнимкаТемите, от които дечицата се вълнуват, са все добродетелни – за любовта, как да помогнем на някого, как да осъществим мечтата си, как да приемаме различните – казва Нуша Роянова. – В техните приказки се срещат повече вълшебства, отколкото супергерои. Персонажите са абсолютно нови, измислени от самите деца. Има много интересни образи и идеи – например как едно раче може да се влюби в жаба, но това е от м. г., а какво съм прочела през тази, засега няма да издавам.

Илюстрациите към приказките също ще бъдат нарисувани от деца.

Илюстраторите са 60 деца, с които работя в моята школа по рисуване във Варна – разказва Нуша Роянова. – Чета им отличените в конкурса приказки и всяко дете се вдъхновява от някоя от тях. Много държа на момента на вдъхновението, защото така се работи най-добре. След това с моя помощ избираме определена техника и започваме да рисуваме. Използваме разнообразни методи, за да се получи качествена и интересна книга.

А за да попаднат в нея най-добрите приказки, журито ще се придържа към три изисквания – авторски сюжет и герои, качествена информация с хубаво послание и грамотно написан текст. Според Нуша Роянова обаче, класирането не е толкова важно. Мили дечица, писането е приключение, затова го изживейте, призовава тя.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна