Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват ФБР за шпиониране на кампанията на Тръмп

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското министерство на правосъдието ще разследва дали агенти на ФБР са шпионирали кампанията на президента Доналд Тръмп за изборите през 2016 г. с „неуместни цели“, предаде Би Би Си.

В Туитър Тръмп обяви, че иска да знае дали администрацията на неговия предшественик Барак Обама е наредила такива действия.

Призивът дойде след съобщение в американски медии, че ФБР имало информатор, който се срещал с помощници в кампанията на Тръмп.

Зам.-министърът на правосъдието Род Розенстайн заяви, че ще бъдат предприети действия, ако бъде установено проникване. „Ако някой е организирал инфилтриране или следене на участници в президентската кампания с неуместни цели, ние трябва да разберем това и да предприемем съответните действия“, обяви той в изявление.

Депутати от Демократическата партия обвиняват Белия дом и републиканците, че всъщност се опитват да дестабилизират специалния прокурор Робърт Мълър, който от близо година разследва евентуален сговор между Москва и предизборния екип на Тръмп. Конгресменът демократ Адам Шиф, член на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, заяви вчера, че твърденията на президента за някакъв „шпионин“ в кампанията му са абсурдни, добавя АФП. 

Последното искането на Тръмп дойде успоредно със сетия от постове в Туитър, осъждащи „лова на вещици“, който според него не открил сговор между кампанията му и Русия.

Президентът даде старт на новото развитие с пост в петък, която обяви, че ФБР е изпратило шпионин в кампанията му с политически цели. И че това станало преди „руската измислица“ да стане „гореща фалшива новина“.

Последва статия във в. „Ню Йорк таймс“, твърдяща, че ФБР е поръчало на информатор да се срещне с двама души от кампанията на Тръмп - Картър Пейдж и Джордж Пападопулос. Името на информатора не бе посочено, но той бил американски учен, работещ във Великобритания. Според „Ню Йорк таймс“ той действал в рамките на разследването на евентуални връзки на двамата помощници с Русия.

„Вашингтон пост“ също публикува подобна информация.

Представители на правозащитните органи засега отказват да предоставят информация по случая на лидерите на Конгреса. Те твърдят, че това би изложило на опасност живота на информатора или на хората, които контактуват с него.

Тръмп обаче може да нареди на правосъдното министерство, което надзирава дейността на ФБР, да осигури достъп до документите.

Според Би Би Си последното развитие изостря конфликта между президента и разследването на Мълър, който е бивш шеф на ФБР.

С пост в Туитър в неделя Тръмп поиска разследването да бъде спряно, като посочи че досега то е глътнало почти $20 млн. и се води от 13 сърдити и изпълнени с противоречия демократи и двама, които са работили 8 години за Обама. Самият Мълър е републиканец, посочва Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени