Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран обеща да спазва ядреното споразумение, ако ЕС помогне за компенсиране на американските икономически санкции

Иран се ангажира да продължава да спазва споразумението, ограничаващо ядрената дейност в страната, ако Европейският съюз успее да компенсира подновените от САЩ икономически санкции, заяви висш ирански държавен служител, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Подобен подход обаче може да разшири задълбочаващият се разкол между Вашингтон и Брюксел.

След неотдавнашното решение на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от международното ядреното споразумение с Иран, договорено през 2015-а година, Европейският съюз сякаш удвои усилията си за неговото спазване. През изминалия уикенд европейският комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете пристигна в Техеран с план за предотвратяване на икономическата изолация на Иран и за потвърждаване на ангажираността на ЕС по отношение на ядреното споразумение.

Планът на ЕС обаче ще бъде изправен пред сериозни препятствия. Единният блок ще трябва да продължи да купува петрол и природен газ, за да подкрепи иранската икономика, но ще трябва да прави това, като осъществява плащания извън глобалната финансова система, доминирана от САЩ и като се опитва да предпазва европейските фирми от налагането на американски санкции спрямо тях.

"Надяваме се, че това, което те (ЕС) ни представиха, ще успее да се материализира", заяви в интервю за западни журналисти вицепрезидентът на Иран, отговарящ и за ядрената програма на страната - Али Акбар Салехи, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Той също така призова ЕС да води борба с Вашингтон, за да запази ядрената сделка, подчертавайки, че Иран ще изпълни своите ангажименти по това споразумение, ако усилията на Европейския съюз компенсират до голяма степен подновените американски икономически санкции. "Топката е в ръцете на ЕС", отбеляза иранският вицепрезидент.

В същото време обаче иранският външен министър Джавад Зариф заяви след разговор с европейския комисар Мигел Ариас Канете, че политическата подкрепа на Европа за ядреното споразумение с Иран е недостатъчна, предвид заплахата от американски икономически санкции спрямо Ислямската република. Зариф посочи, че отказът на редица европейски компании да продължат бизнеса си в Иран е в противоречие с обещанията на евросъюза. Комисарят Канете призна, че отдръпването на европейски инвеститори усложнява проблема, но въпреки това Брюксел ще работи за запазване на ядреното споразумение.

По време на двудневната визита на комисаря в Техеран бе обсъдена възможността европейските държави да плащат за иранския петрол в евро и директно чрез иранската централна банка, за да избегнат американските санкции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени