Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евалд Новотни: ЕЦБ е загрижена относно политиката на едно бъдещо коалиционно правителство в Италия

Евалд Новотни от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потенциалните промени на политиката на едно бъдещо коалиционно правителство в Италия между антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" водят до голяма загриженост, но е необходимо да се изчака, за да се види как тази политика ще се прилага на практика, заяви в понеделник членът на ЕЦБ Евалд Новотни, цитиран от агенция Ройтерс.

"Това е нещо, което създава много нервност, но от друга страна, разбира се, трябва да изчакаме. Ние не виждаме ефекта от предлаганите мерки, не виждаме какво наистина предстои", посочи той по време на конференция в Прага. "Надявам се, че на практика бъдещото италианско правителство ще има много по-мъдър подход, отколкото това, за което днес четем по вестниците", допълни Новотни.

Междувременно излезе информация, според която по-късно днес президентът на Италия Серджо Матарела ще проведе отделни срещи с лидерите на "Пет Звезди" и на "Лига" от чиито изход вероятно ще стане ясно, дали ще бъде формирано коалиционно управление и кой ще бъде новият премиер на третата по сила икономика в еврозоната. Серджо Матарела ще се срещне първо с лидера на движението "Пет звезди" - Луиджи ди Майо (около 18:30ч. наше време) и след това с лидера на "Лига" - Матео Салвини (към 19:00 ч.).

Новината, че двете антиситемни партии са готови с името на новия премиер на Италия, което все още остава в тайна, провокира напрежение на италианските фондови и дългови пазари в началото на днешната търговия. Последва обаче париране на голяма част от тези първоначални загуби на фона на общата позитивна настройка на европейските борси с оглед на подновените надежди за избягване на търговска война на между САЩ и Китай.

Индексът MIB на борсата в Милано отвори търговията в понеделник със солиден спад от близо 1,5% преди да последва негов добър отскок, като през обедните часове италианският фондов индекс се понижава с едва 0,3%. В същото време италианските облигации остават под натиск от продажби с оглед на планираните от новите управляващи големи държавни разходи при намаляващи  данъци, които могат да увеличат допълнително и без това огромния държавен дълг. Доходността на 10-годишните италиански дългови книжа нарасна към 2,298%, достигайки ново най-високо ниво от октомври 2017-а година насам. Лихвеният спред между тези книжа и аналогичните германски облигации пък се разшири до 7-месечен връх от 169 пункта (лихвата на италианските книжа е с 1,69% над тази на германските книжа).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени