Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за съдебните битки ГЕРБ – БСП

Делото Йончева – Борисов и взаимните обвинения между премиера и лидера на социалистите са на дневен ред в съдебните зали

| обновено на 21.05.18 в 18:07
Снимка: БГНЕС


Коментар на съдебни теми ви предлага програма "Хоризонт" в деня на заседанието по делото Бойко Борисов – Корнелия Нинова и след решението на първа инстанция по делото Елена Йончева срещу Бойко Борисов, за което адвокатът на премиера Марин Марковски смята, че е груба съдебна грешка. По думите на защитника, това, което е постановил Софийският районен съд, е незаконно и необосновано. Всъщност решението на съда е за удовлетворяване на една четвърт от претендираната от Йончева сума – да ѝ бъдат изплатени 5000 лева, тъй като е оклеветена с изказване на Борисов на предизборно събрание миналия март. Журналистката и настоящ депутат поиска 20 000 лева от премиера и от ГЕРБ, тъй като изявата на Борисов тогава е в ролята му само на лидер на партията по време на предизборно събитие на ГЕРБ. Освен това Борисов трябва да плати разноските по делото, които са около 820 лева – пари, които са дадени за експертизи, тъй като делото включваше изследването на автентичността на записи, разпространени чрез социалните мрежи и телевизиите, за да се установи дали са били манипулирани.  

Според съдия Иван Вътев от Софийския районен съд по делото за непозволено увреждане, каквато е правната квалификация на иска, Борисов с две свои изказвания – на 10-и март в Бургас и на 12-и март във Варна, е увредил доброто име на Елена Йончева с твърденията, че за нейни интервюта са били плащани и милиони.  

"По време на делото имаше един интересен сюжет, който така и не можа да се развие, но през мотивите на съдия Иво Вътев успяхме да разберем какво се е случило с него. Тъй като през цялото време адвокатът на Бойко Борисов настояваше, че всъщност Борисов не е казал това, което е казал, въпреки че защитата му може да докаже, че Елена Йончева е получавала тези пари, имаше искане за закрито заседание на Софийския районен съд, на което да бъдат поканени агенти от ДАНС, които да кажат какво се е случвало около финансирането на тези филми. Съдът не допусна агентите, но даде възможност на защитата, ако иска да предостави такива документи.  Както става ясно от с мотивите на съдия Иво Вътев, такива документи не са били представени./.../  Така че това дело ще продължи и на следваща съдебна инстанция, включително и заради заявките, които направи адвокат Марин Марковски", коментира съдебният репортер на БНР Силвия Великова. 

Още едно дело, сблъскващо в съдебната зала управляващи и опозиция, беше на дневен ред в залите на Темида. Това е "взаимен процес" на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Всъщност премиерът съди лидера на БСП във връзка със събития, случили през март по време на предизборната кампания – тогава Борисов се почувствал оклеветен от Корнелия Нинова, която в телевизионно интервю го обидила с думите: "Крадецът вика дръжте крадеца!". Нинова от своя страна също съди Борисов – тя се почувствала обидена от това, че в свое телевизионно интервю Борисов казал, че тя е "Госпожа Лъжа" и освен това се обидила от това, че той бил казал, че тя е непоследователна и е активист на СДС.

Претенцията на премиера към Нинова е 26 хиляди лева, а тя от своя страна иска от Бойко Борисов 30 хиляди лева. Софийският градски съд обедини тези две дела и днес казусът влезе за разглеждане по същество.

В съдебната зала бяха изслушани пиарите и шефовете на кабинетите на Борисов и Нинова, които застанаха твърдо зад позициите своите работодатели.  По делото, което беше отложено за октомври, предстои да бъдат разпитани още свидетели и да бъде направена експертиза на записите, които да удостоверят точно какво са си казали по време на миналогодишната предизборна кампания Бойко Борисов и Корнелия Нинова.  Към момента няма искане двамата ищци-обвиняеми да бъдат разпитани от съда.

След днешното заседание по делото защитникът на премиера отказа да коментира. Адвокат Георги Атанасов, който представлява Корнелия Нинова, изрази мнение, че има голяма полза от такова дело, защото то при всички положения ще дисциплинира политиците, които ще могат оттук нататък  - след съдебно решение, да се съобразяват докъде могат да стигат в политическите си нападки.  


Изявленията, станали център на съдебните спорове, целия коментар на Силвия Великова и обобщение на информацията сред днешното съдебно заседание, можете да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!