Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приходите от международен туризъм доближиха 400 млн. лева през първото тримесечие на годината

Снимка: БГНЕС

Приходите от международен туризъм достигнаха близо 400 млн. евро през първите три месеца на настоящата година, показват данните на БНБ, цитирани от Министерството на туризма.

Според тези данни приходите през периода януари - март са нараснали с 10,7% спрямо година по-рано. Броят на чуждестранните туристически посещения в нашата страна през първото тримесечие на годината е достигнал 1,196 милиона, нараствайки с 10,8% спрямо същия период на 2017-а година 

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че данните са много положителни и показват, че "усилената ни работа да привличаме все повече чуждестранни посетители, търсещи висококачествен туризъм, дава резултат".

Тя също така отбеляза, че статистиката е и стимул "да продължаваме активната политика за промотиране на България и разработването на нови, атрактивни дестинации, които да привличат все повече пътувания в страната". "Очакваме тази година да надградим постигнатото през 2017-а, като увеличим броя на чуждестранните туристи у нас. Пътуванията на българите и данните от първите месеци на годината са обещаващи, че ще постигнем ръст", коментира още министър Ангелкова.

Според данните на БНБ, постъпленията от международни пътувания през изминалия зимен сезон се увеличават с 11,4% спрямо предходната година. Така в периода декември 2017-а / март 2018-а година приходите са достигнали близо 540 млн. евро. В същото време общият брой туристически посещения на чужденци през последния зимен сезон зимния е надвишил 1,653 милиона, отбелязвайки увеличение с 12% в сравнение със зимния сезон 2016-а / 2017 -а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна