Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дюлгеров: За да се научиш да гледаш кино, трябва да научиш киноезика

Снимка: pixabay.com

"Европейско кино за учащи" е образователна инициатива, насочена към младите почитатели на седмото изкуство, която вече няколко години представя големите постижения на световната кинематография. В момента тече пролетният семестър с прожекция всеки понеделник и лекция за представената лента. Проф. Георги Дюлгеров - режисьор и преподавател, който е един от основните лектори, гостува в "12+3" по "Хоризонт", където сподели, че резултатите от инициативата вече са видими: 

"Ако в първите години публиката в залата беше доста рехава, то сега все повече тя се препълва с хора. При това те търпеливо гледат така наречените "трудни филми", голяма част от тях след това остават и слушат беседата, която изнасям аз или моята колежка, кинокритичката Антония Ковачева".
Кинообразованието е необходимо, подчерта проф. Дюлгеров: "За да се научиш да четеш, трябва да научиш буквите, а за да се научиш да гледаш кино, трябва да научиш киноезика. Това е необходимо, но не призовавам  да стане задължително, защото е опасно. Но тази форма на доброволно съучастие от страна на младите в тяхното кинообразование е добра".


Днес лекцията ще бъде за филма "Най-мрачният час", за ролята си в който Гари Олдман получава "Оскар" за най-добър актьор: "Това, което се мъча да правя в своите беседи, е не да тълкувам самия филм и да преразказвам фабулата, а да говоря за стила на режисьора, за киноезика на филма. Днес основен акцент ще бъде и самият актьор Гари Олдман, защото това е един мислещ, много интересен творец и неслучайно изпълнението му на ролята на Уинстън Чърчил е толкова добро. Ще стане дума за това доколко това е документално изпълнение, доколко това е исторически достоверен филм, колко това е сътворен образ - по-скоро второто, разбира се. Това са част от нещата, за които говорим", обясни Георги Дюлгеров, като подчерта, че понятието "европейско кино" не е географско:

"Европейско кино за учащи" всъщност е - така да го наречем - "Добро кино за учащи". Защото европейско не трябва да се разглежда като географско понятие, а като отношение към киноезика на филма. Европейското кино значи едно по-дълбоко вникване в героите, в образите, в мястото, където се развива действието, в идентичността на персонажите. В това отношение има американски филми, които спокойно могат да бъдат наречени европейски по своя дух". 

Повече за проекта и тазгодишната програмата, в която са включени много интересни и стойностни филми, които няма как да бъдат видени извън специализираните салони, може да научите от звуковия файл. 

Утре в Дома на киното от 18.00 часа ще бъдат показани 6 късометражни филма на студенти от майсторския клас, който професор Дюлгеров води към Нов български университет. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени