Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Богдан Петрунов: Всичко може да причини алергия, ако попадне във възприемчив организъм

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: Георги Нейков, БНР
Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто мънички, невидими полени, дори носене на обеци – всичко това може да ви заведе до чакалнята пред алергологията.

Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас – твърди статистиката в момента. Казвам „в момента“, защото само след няколко години картината ще е съвсем друга, и то не по-радостна…

Въпреки сезона на сенната хрема днес ще говорим за алергиите по-общо. А наш събеседник ще бъде акад. Богдан Петрунов. Той е водещ специалист в областта на имунологята и алергологията не само в България.

Създател е на първата в България лаборатория по алергия, в която са разработени и внедрени повече от 200 вида алергенни препарати за специфична диагностика и лечение, с които се сложиха основите на съвременната клинична алергология у нас. Експерт към СЗО по алергология. Акад. Петрунов е изнасял лекции в много страни на различни контитенти. А днес ще изнесе открит радио урок – в буквален и в преносин смисъл.

С него разговаряме на открито, в досег с въздуха и слънцето на близкото „Цериградско шосе“ – място, което може също да предизвика алергична реакция у някои хора. Слава Богу – не и при нас.

По думите му с напредъка на науката все по-често влизаме в досег с нови, неизвестно досега фактори, които ни влияят, стават причинители на алергии – нови материали, храни, химически съставки… Човек не ги познава, генетичният му код не е свикнал с тях.
Все повече се отдалечаваме от природата, тя става все по-оскъдна около нас. Заградени сме с изкуствен свят – в домовете, на улицата…

За съжаление това ще продължи и занапред.
Няма материален обект, който да не бъде алерген.

Алергичният ринит е може би най-разпространената алергия. Когато не се лекува, може той да се развие до бронхиална астма. Тогава пациентът трябва да се обучи и да контролира болестта, за да води качествен живот.

При най-малката проява на несъвместимост на храна, лекарство или козметично средство – обрив, зачервяване, затруднено дишане, обилна хрема, трябва да се търси спациалист и да се постави точна диагноза.

В България има условия за всички съвременни изследвания и за обслужване на алергично болните.

Акад. Петрунов отговаря положително на въпроса дали алергичното страдание е съвместимо със спортните занимания.

И подчертава важността на сътрудничеството между лекар и пациент.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с акад. Богдан Петрунов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна