Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: Има ясна електорална тенденция за търсене на политическа алтернатива извън ГЕРБ и БСП

Българите недоволстват от съществуващите партии и търсят нещо различно

Юлий Павлов: Пикът на интереса към плановете на Слави Трифонов за политически проект вече е в миналото

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социолозите Кольо Колев и Юлий Павлов коментираха в ефира на "Хоризонт" данните от актуално проучване на агенция "Медиана", според което, ако президентът Румен Радев оглави партия, тя би получила 36,7% подкрепа, а 30,4% от респондентите отговарят, че е възможно да гласуват и вероятно биха подкрепили политически проект на Слави Трифонов. При условие че самите формации реално не съществуват, "това показва не толкова желанието за гласуване за конкретната политическа формация, колкото търсенето на политическа алтернатива извън ГЕРБ и извън основния им опонент БСП", коментира Кольо Колев:
"Както се вижда от данните, има огромен процент от хора, които търсят именно тази политическа алтернатива. Процесът е аналогичен на тези процеси, които наблюдаваме в Западна Европа. В Германия най-големият печеливш на изборите беше не Ангела Меркел, а "Алтернатива за Германия". /.../ Същото наблюдаваме в Италия и в редица други страни. В цяла Европа съществува този процес на търсене на политическа алтернатива вън от традиционното политическо статукво. Както виждаме и тук, в България, процесът е доста напреднал - този огромен обем от хора, това е над една трета от хората, ясно показва, че при появата на някаква подобна политическа алтернатива, политическият модел в България рязко ще се промени".
В коментар на възможностите за поява на алтернативен политически проект със сериозна подкрепа Юлий Павлов изтъкна, че е скептично настроен към перспективите на Слави Трифонов в политиката:
"Той изпусна, ако не последния, то най-удобния влак - това бяха изборите миналата пролет. Защото тогава, понесен на вълната на референдума, той имаше сериозни шансове за успех. Тук съм напълно съгласен с г-н Колев, че тези големи проценти просто показват едно недоволство от съществуващите партии и търсене на нещо различно. Не мога да го нарека алтернатива, защото нищо алтернативно не предлагат. Това са едни и популистки партии, за които говорим в Западна Европа - нищо ново не предлагат, просто търсят нещо по-различно, антисистемни, може би, да ги наречем", поясни Павлов, визирайки политически събития в Западна Европа. Анализаторът даде пример с Италия:
"Вие виждате в Италия какви дивотии са на път да се случат и какво антисистемно правителство да се състави. Значи хората не просто ги търсят, ами, дето се вика, после ще се хапят, ама ще е късно. Така че не само на българина денят за размисъл е след изборите, а не преди това".
"Ние сме правили изследвания, в които сме вкарвали хипотетични партии, особено такава на Слави Трифонов и в електорален въпрос за кого бихте гласували (говоря не за миналата година пролетта, а за края на миналата година) - и там се получаваше, че пикът на Слави Трифонов е минал и той би могъл да разчита на, да кажем, между 5 и 10% от гласовете. Което при изгодна ситуация и добра кампания би го поставило, може би, дори на трето място. Но това голямо увлечение, което имаше по него, вече е минало".
Павлов коментира още, че възможността за поява на политически проект на президента е практически нулева:
"Аз не го виждам изобщо, тъй като той ще бъде президент още четири години. През това време никакви партии не може да прави. През това време ще се проведат европейски, местни и парламентарни избори. Който иска да прави нова политическа партия, сега е моментът - сега трябва да я направи, за да може да започне да работи от есента, да гради структури, да се готви за европейски, след това за местни избори. Сега е моментът", беше категоричен анализаторът.
Кольо Колев коментира данните, че 46% от българите биха искали правителството да изкара пълния си мандат, като посочи:
"От една страна доминиращото настроение е скептицизъм и недоверие, но от друга страна хората не привиждат на политическия терен реално политическа алтернатива за ГЕРБ:
"Не искам ГЕРБ, искам някой друг, ама не ща и БСП. /.../ В общи линии това е причината да не се искат предсрочни избори. Друг е въпросът обаче, ако наистина се появи политическа алтернатива", коментира Колев. Според него перспективите за хипотетичната политическа формация на Слави Трифонов са големи.
Целия анализ може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна