Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпео: САЩ ще наложат най-силните в историята икономически санкции спрямо Иран

Майк Помпео
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи официално изявление в което посочи, че Съединените щати ще наложат "най-силните в история" икономически санкации спрямо Иран, след като Вашингтон вече се оттегли от международната ядрена сделка с Техеран, съобщава Ройтерс.

Той изложи 12 искания на Белия дом към иранските власти и каза, че може да има облекчаване на предстоящите санкции, едва когато Вашингтон види осезаеми промени в политиката на Ислямската република.

"САЩ ще приложи безпрецедентен финансов натиск върху Иран, като санкциите ще станат още по-болезнено, ако Иран не промени своя курс", посочи Помпео и допълни: "След като американските санкции влязат в сила, Иран ще се бори, за да поддържа своята икономика жива".

Той представи 12 искания на САЩ към властите в Иран и подчерта, че ако Техеран успее да се придържа към по-строгите изисквания, включително и слагайки край на своята програма за балистични ракети и намесата в редица регионални конфликти от Йемен до Сирия, Съединените щати ще отменят новите санкции.

"Съединените щати ще търсят подкрепа по тези искания от най-важните си съюзници, а не само на тези в Европа", отбеляза Майк Помпео. Той е убеден, че с течение на времето американските съюзници ще признаят, че стратегията на Тръмп по отношение на Иран е правилна.

Държавният секретар също така предупреди европейските фирми, които работят с Иран в нарушение на санкциите на САЩ, че ще им бъде държана "сметка".

Възстановяването на американските санкции ще принуди европейските компании да избират между инвестиране в Иран или търговия със САЩ. Трябва да се има предвид, че в действителност те няма да имат избор, тъй като европейските компании не могат да си позволят да напуснат американския пазар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна