Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно сбогом с Христина Ангелакова

Снимка: архив, БГНЕС

Тъжната новина за кончината на голямата българска оперна певица Христина Ангелакова, която ни напусна вчера на 73 години, дойде неочаквано, въпреки че маестра Ангелакова страдаше от години. Но силата на нейния дух беше респектираща - креативността ѝ като артистичен директор на фестивала "Моцартови празници" беше вдъхновяваща, а подчертаното благородство, с което говореше и действаше, беше завладяващо. Всичко това ще остане незабравимо, както и изкуството ѝ на голяма оперна певица, покорила световните сцени, припомня Росица Кавалджиева, водеща на предаването "Каста дива" по "Хоризонт", допълвайки:
От снощи в социалните мрежи не стихват споделянията на тъжната новина и реакциите - и на почитателите, и на колегите музиканти, са наистина огромен брой. Тенорът Калуди Калудов написа: "Поклон пред паметта на един велик човек и певец - Христина Ангелакова си отиде от нас завинаги. Тъгувам, мъчно ми е...".
Художникът сценограф и костюмограф Салваторе Русо сподели: "Искам да те запомня така - в момент на радост. Ще ми липсваш много, скъпа приятелко - велик артист и прекрасна маестра. Работехме винаги в голяма хармония и взаимно уважение".
Оперната прима Александрина Пендачанска разказва: "Христина Ангелакова и майка ми Валерия Попова се обичаха и ценяха взаимно много. Имах привилегията да наследя тези прекрасни отношения. Все по-беден и сиротен, лишен от големи фигури и автентичен блясък остава този наш тъжен свят. Много ми е мъчно. Небесно ѝ царство на голямата Христина Ангелакова".
Поклонението ще бъде на 23-ти май, сряда, от 10.00 часа във фоайето на Софийската опера и балет. Опелото ще се състои от 12.30 часа в църквата "Света София".
От звуковия файл чуйте част от едно от последните интервюта с маестра Христина Ангелакова и откъс от нейно изпълнение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна