Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай са близо до сделка за отмяна на американските санкции спрямо компанията ZTE Corp.

САЩ и Китай се споразумяха за общата концепция на сделка за уреждане на противоречията по отношение на китайския телекомуникационен гигант ZTE Corp., съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса. Това става в момент, в който двете водещи световни икономики работят върху споразумение за облекчаване на търговското напрежение.

Двете агенции допълват, че все още няма конкретни детайли относно постигнатото споразумение, но ако то бъде факт, администрацията на Доналд Тръмп ще премахне наложената забрана върху американските компании да продават компоненти и софтуер на ZTE Corp. - наказание, което заплашва китайския телекомуникационен гигант да излезе от бизнеса. В замяна на това компанията ZTE ще бъде принудена да направи големи промени в управлението и вероятно ще плати значителни глоби, посочват източниците на двете агенции. Сделката може да включва и премахване на китайските тарифи върху вноса на американски земеделски продукти, както и ангажимента за по-големи по размер покупки на селскостопански стоки, произведени в САЩ.

Цитирани източници обаче допълват, че дискусиите продължават и все още има риск от провал на подобно споразумение.

Междувременно Пекин вече предложи да премахне митническите тарифи за милиарди долари върху американските селскостопански продукти като част от течащите търговски преговори, въпреки че "Уолстрийт джърнъл" цитира източник, според който Белият дом не е предложил каквато да било компенсация на подобна мярка.

Агенция Блумбърг цитира свои неназовани източници, според които Китай е предложил да намали от 1-ви юли вносните мита за автомобили до 15% от досегашните 25%, които бяха в сила през последните повече от десет години. Това определено ще помогне на международните автомобилни пазари и по-специално на вноса в Китай на луксозни автомобили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени