Доц. Анелия Рангелова за децата, изрисувани със свастики: Децата нямат място на подобни спортни състезания

Все още няма резултати от проверката на случая с двете деца, изрисувани със свастики по време на футболен мач

Бойко Колев: Все още не е установена самоличността на изрисуваните със свастики деца
Снимка: Петя Генова

Все още няма резултати от проверката на случая с двете изрисувани деца със свастики по време на футболен мач, защото все още не е установена самоличността им, за да може да бъдат ангажирани и органите за закрила на местно ниво. Това каза Бойко Колев от Държавната агенция за закрила на детето в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Бойко Колев обясни и какви са конкретните предложения за нормативни промени: „Проведе се една среща с представители на Българския футболен съюз, Столична община, Агенция за социално подпомагане“, СДВР, както и на охранителни фирми, на която всички се обединиха около идеята да бъдат направени промени, които да включват забрана на символи на насилие, защита на спортните мероприятия, санкции за родителите, които да бъдат финансови или забрана за посещение на футболни срещи“.

Към момента няма санкция за родители при подобни нарушения, добави той и обясни какви действия предприема ДАЗД при такива ситуации: „ ДАЗД действа по-скоро като координиращ орган и контролиращ. Директната работа с децата и семействата се извършва от отделите за закрилата на детето, които са в структурата в Агенцията за социално подпомагане. Вече получавайки информацията за местоживеенето на децата, ще бъде информирана и съответната дирекция „Социално подпомагане“.“

След като бъде установена самоличността на децата, родителите ще бъдат насочени към социални услуги: „Към момента децата са най-потърпевши от цялата ситуация. Те биват сочени с пръст от хората, които ги разпознаят от снимките. Целия негативен ефект е върху тях“.

Психологът доц. Анелия Рангелова акцентира върху щетата, нанесена върху децата и посочи, че според нея децата не трябва да присъстват на спортни състезания: „От тук нататък институциите ще си променят правилници, ще вземат мерки, но както обикновено те са постфактум. Отново стигаме до момента на превенция, свързана с развитието на родителския капацитет, защото в момента ситуацията, която обсъждаме е свързана с дефицит в родителския капацитет. Мисля, че децата нямат място на спортни състезания, защото спортът има много сериозен възпитателен потенциал. За съжаление, в момента българският футбол обръща този възпитателен потенциал със знак минус. Всички знаем какво става днес на стадионите“.

Тя обясни, че това, което децата запомнят от подобен вид събития, е посланието агресия: „Агресия дори, тогава когато изразяваш радостта си от победата на своя отбор. Това са модели, които децата на 7 и 8 години, на колкото са двете деца, учат много активно в тази връзка. И тези модели, подкрепени от родителите, се приемат безкритично от децата. Говорим за изкривена представа за значимостта на личността, която минава под различна форма, но през скандалното поведение. Тревожно ми е какво ще се случи с тези деца оттук нататък, защото в родителите не усещам искрено чувство за вина. Разбира се, проявяват се защитни механизми“.

Според психологът, на родителите на двете деца трябва да бъде оказана помощ за грамотно родителство: „Защото тези деца днес, са възрастните утре. Те ще живеят с тях. Наказанието на тези родители предстои, ако те не осъзнаят голямата грешка, която допускат в своето родителство“.

Мненията на Бойко Колев и доц. Анелия Рангелова чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Доц. Киров: Няма законов механизъм личен лекар да заяви, че не може да работи с даден пациент

"Няма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа". Това заяви в предаването „Преди всички“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че от години предлагат това да се уреди..

публикувано на 21.09.18 в 09:31

В родопското село Момчиловци започва Фестивал на киселото мляко

В родопското село Момчиловци започва Фестивала на киселото мляко - култура и традиции. Тази вечер ще е официалната церемония по откриване на фестивала, под мотото „Киселото мляко - новият път на коприната". Програмата предвижда изложение на производители на млечни продукти, на народни-художествени занаяти, био и екопродукти, представяне..

публикувано на 21.09.18 в 09:09

Експерти: Наредбата за застраховането на медицинските лица оставя много отворени въпроси

"Обикновено дела между лечебни заведения и пациенти, при настъпила вреда, траят няколко години", заяви в предаването „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той коментира приетата от Министерския съвет Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която..

публикувано на 21.09.18 в 09:07

Огледалните неврони

Понятието „огледални неврони“ се появява за първи път след изследванията на италианеца Джакомо Ризолати и един негов колега в невробиологичната лаборатория на университета в Парма, когато е регистрирана специфичната дейност на нервни клетки в предните дялове на мозъчната кора, свързани с двигателната активност и езиковите умения. По-късно се оказва, че те..

публикувано на 21.09.18 в 09:00

21 септември е Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер

21 септември е Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер. По данни на Световната Алцхаймер организация 50 милиона души по света живеят с деменция. В повечето случаи диагнозата се поставя твърде късно. Все още няма лечение на заболяването и то е на седмо място по причина за смъртност в световен мащаб. Фондация „Състрадание..

публикувано на 21.09.18 в 08:34

Протестираща майка: Срокът е 1-ви октомври, след това започваме още по-ефективни протести

Днес майките на деца с увреждания ще напомнят, че все още са пред Народното събрание. Те организират пресконференция „Зависима независимост“. В предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки, Вера Иванова, каза, че очакват депутатите да излязат при тях: „Искаме да им обясним очи в очи, че просто тази зависимост не може да продължава..

публикувано на 21.09.18 в 08:33

Отварят офертите за проектите за основния ремонт на третокласната пътна мрежа в област Бургас

Днес се отварят офертите за изработване на технически проекти за основния ремонт на над 30 км третокласна пътна мрежа в област Бургас. Ще се рехабилитират над 6 км от пътя Каблешково - Ахелой, близо 8 км от пътя Тънково - Слънчев бряг и 16 км от участъка Дебелт - Братово. Отсечките са част от алтернативния маршрут за Слънчев бряг и..

публикувано на 21.09.18 в 08:32