Доц. Анелия Рангелова за децата, изрисувани със свастики: Децата нямат място на подобни спортни състезания

Все още няма резултати от проверката на случая с двете деца, изрисувани със свастики по време на футболен мач

Бойко Колев: Все още не е установена самоличността на изрисуваните със свастики деца
Снимка: Петя Генова

Все още няма резултати от проверката на случая с двете изрисувани деца със свастики по време на футболен мач, защото все още не е установена самоличността им, за да може да бъдат ангажирани и органите за закрила на местно ниво. Това каза Бойко Колев от Държавната агенция за закрила на детето в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Бойко Колев обясни и какви са конкретните предложения за нормативни промени: „Проведе се една среща с представители на Българския футболен съюз, Столична община, Агенция за социално подпомагане“, СДВР, както и на охранителни фирми, на която всички се обединиха около идеята да бъдат направени промени, които да включват забрана на символи на насилие, защита на спортните мероприятия, санкции за родителите, които да бъдат финансови или забрана за посещение на футболни срещи“.

Към момента няма санкция за родители при подобни нарушения, добави той и обясни какви действия предприема ДАЗД при такива ситуации: „ ДАЗД действа по-скоро като координиращ орган и контролиращ. Директната работа с децата и семействата се извършва от отделите за закрилата на детето, които са в структурата в Агенцията за социално подпомагане. Вече получавайки информацията за местоживеенето на децата, ще бъде информирана и съответната дирекция „Социално подпомагане“.“

След като бъде установена самоличността на децата, родителите ще бъдат насочени към социални услуги: „Към момента децата са най-потърпевши от цялата ситуация. Те биват сочени с пръст от хората, които ги разпознаят от снимките. Целия негативен ефект е върху тях“.

Психологът доц. Анелия Рангелова акцентира върху щетата, нанесена върху децата и посочи, че според нея децата не трябва да присъстват на спортни състезания: „От тук нататък институциите ще си променят правилници, ще вземат мерки, но както обикновено те са постфактум. Отново стигаме до момента на превенция, свързана с развитието на родителския капацитет, защото в момента ситуацията, която обсъждаме е свързана с дефицит в родителския капацитет. Мисля, че децата нямат място на спортни състезания, защото спортът има много сериозен възпитателен потенциал. За съжаление, в момента българският футбол обръща този възпитателен потенциал със знак минус. Всички знаем какво става днес на стадионите“.

Тя обясни, че това, което децата запомнят от подобен вид събития, е посланието агресия: „Агресия дори, тогава когато изразяваш радостта си от победата на своя отбор. Това са модели, които децата на 7 и 8 години, на колкото са двете деца, учат много активно в тази връзка. И тези модели, подкрепени от родителите, се приемат безкритично от децата. Говорим за изкривена представа за значимостта на личността, която минава под различна форма, но през скандалното поведение. Тревожно ми е какво ще се случи с тези деца оттук нататък, защото в родителите не усещам искрено чувство за вина. Разбира се, проявяват се защитни механизми“.

Според психологът, на родителите на двете деца трябва да бъде оказана помощ за грамотно родителство: „Защото тези деца днес, са възрастните утре. Те ще живеят с тях. Наказанието на тези родители предстои, ако те не осъзнаят голямата грешка, която допускат в своето родителство“.

Мненията на Бойко Колев и доц. Анелия Рангелова чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Протестиращи отново блокираха пътен възел "Даскалово"

Магистралите „Люлин“ и „Струма“ отново са блокирани при пътния възел „Даскалово“ . Трета поредна вечер там са се струпали перничани, недоволни от стандарта на живот.  Стотици хора искат за поредна вечер оставката на правителството. Подстъпите към пътния възел се "атакуваха" от различни страни, така че той да бъде запушен във всички посоки. Днешният..

обновено на 14.11.18 в 20:12
Протест пред Министерски съвет

Недоволството пред Министерския съвет продължава

За 24-та поредна вечер майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Тази вечер майките организираха и автошествие в столицата. То започна малко след 18 часа от бул. "Цар Освободител" и продължи по бул. "Тодор Александров" и бул. "Царица Йоанна"...

обновено на 14.11.18 в 19:17

С. Славчев: МИР е партията на новото поколение в българската политика

Политическа партия МИР няма да бъде една от многото, заяви в интервю за предаването ни "Нещо повече" Симеон Славчев, учредител и инициатор най-новата партия у нас - МИР (Морал, инициативност, родолюбие). "Това са предимно млади хора със своята експертиза и със своето добро образование, които са подготвени, тъй като по-голямата част имат  и..

публикувано на 14.11.18 в 19:13

"Овладей пътя!" ни прави майстори зад волана в зимни условия

Започва кампанията "Овладей пътя", по време на която ще се проведе безплатно теоретично и практическо обучение по безопасно шофиране в зимни условия. Кампанията цели реално да подготви шофьорите за предстоящия зимен сезон, което да повлияе положително на поведението им на пътя, така че да се създаде една по-безопасна среда за всички участници..

публикувано на 14.11.18 в 18:35
Протестното шествие в Добрич

Кметът на Добрич призова протестиращите да не нарушават обществения ред

Кметът на община Добрич Йордан Йорданов призова протестиращите граждани да се въздържат от нарушаване на обществения ред. И при двата досегашни протеста в Добрич се стигна до гражданско неподчинение. От Областната дирекция на МВР обявиха, че вчерашният протест, а и днешният, са незаконни, тъй като за тях няма уведомление до общината...

публикувано на 14.11.18 в 18:14

Полицията ще командирова допълнителни екипи в страната заради протестите

Около 200 служители на жандармерията ще бъдат командировани на различни места в страната във връзка с протестите заради високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Това съобщи директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. До момента са изпратени допълнително екипи в Кюстендил, Перник, Благоевград и Пловдив. От..

публикувано на 14.11.18 в 18:01

Инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия

Професионални инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия. Инициативата "Овладей пътя" се провежда от 9.00 до 18.00 часа на специален полигон на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.  Идеята на кампанията "Овладей пътя" е да се подготвят максимален брой водачи за шофиране при зимни условия. За..

публикувано на 14.11.18 в 17:47