Доц. Анелия Рангелова за децата, изрисувани със свастики: Децата нямат място на подобни спортни състезания

Все още няма резултати от проверката на случая с двете деца, изрисувани със свастики по време на футболен мач

Бойко Колев: Все още не е установена самоличността на изрисуваните със свастики деца
Снимка: Петя Генова

Все още няма резултати от проверката на случая с двете изрисувани деца със свастики по време на футболен мач, защото все още не е установена самоличността им, за да може да бъдат ангажирани и органите за закрила на местно ниво. Това каза Бойко Колев от Държавната агенция за закрила на детето в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Бойко Колев обясни и какви са конкретните предложения за нормативни промени: „Проведе се една среща с представители на Българския футболен съюз, Столична община, Агенция за социално подпомагане“, СДВР, както и на охранителни фирми, на която всички се обединиха около идеята да бъдат направени промени, които да включват забрана на символи на насилие, защита на спортните мероприятия, санкции за родителите, които да бъдат финансови или забрана за посещение на футболни срещи“.

Към момента няма санкция за родители при подобни нарушения, добави той и обясни какви действия предприема ДАЗД при такива ситуации: „ ДАЗД действа по-скоро като координиращ орган и контролиращ. Директната работа с децата и семействата се извършва от отделите за закрилата на детето, които са в структурата в Агенцията за социално подпомагане. Вече получавайки информацията за местоживеенето на децата, ще бъде информирана и съответната дирекция „Социално подпомагане“.“

След като бъде установена самоличността на децата, родителите ще бъдат насочени към социални услуги: „Към момента децата са най-потърпевши от цялата ситуация. Те биват сочени с пръст от хората, които ги разпознаят от снимките. Целия негативен ефект е върху тях“.

Психологът доц. Анелия Рангелова акцентира върху щетата, нанесена върху децата и посочи, че според нея децата не трябва да присъстват на спортни състезания: „От тук нататък институциите ще си променят правилници, ще вземат мерки, но както обикновено те са постфактум. Отново стигаме до момента на превенция, свързана с развитието на родителския капацитет, защото в момента ситуацията, която обсъждаме е свързана с дефицит в родителския капацитет. Мисля, че децата нямат място на спортни състезания, защото спортът има много сериозен възпитателен потенциал. За съжаление, в момента българският футбол обръща този възпитателен потенциал със знак минус. Всички знаем какво става днес на стадионите“.

Тя обясни, че това, което децата запомнят от подобен вид събития, е посланието агресия: „Агресия дори, тогава когато изразяваш радостта си от победата на своя отбор. Това са модели, които децата на 7 и 8 години, на колкото са двете деца, учат много активно в тази връзка. И тези модели, подкрепени от родителите, се приемат безкритично от децата. Говорим за изкривена представа за значимостта на личността, която минава под различна форма, но през скандалното поведение. Тревожно ми е какво ще се случи с тези деца оттук нататък, защото в родителите не усещам искрено чувство за вина. Разбира се, проявяват се защитни механизми“.

Според психологът, на родителите на двете деца трябва да бъде оказана помощ за грамотно родителство: „Защото тези деца днес, са възрастните утре. Те ще живеят с тях. Наказанието на тези родители предстои, ако те не осъзнаят голямата грешка, която допускат в своето родителство“.

Мненията на Бойко Колев и доц. Анелия Рангелова чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Николай Нанков ще провери възстановителните работи след наводнението в Мизия

Повече от седмица продължава възстановяването на Мизия след поройния дъжд и наводнението от скатни води. Работи се за осигуряване на движението по разрушената общинска пътна инфраструктура и за изчистването на града от огромното количество кал. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще провери на място..

публикувано на 18.07.18 в 04:18

Овцевъди и козевъди излизат на протест пред Министерски съвет

Овцевъди и козевъди ще протестират пред сградата на Министерски съвет. Недоволството е продиктувано от недостатъчното финансиране на животновъдството и ниските компенсации за умъртвяването на животните заради чумата. Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското..

публикувано на 18.07.18 в 03:54

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово . В храма "Свети Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци и гостите на..

публикувано на 18.07.18 в 03:41

Сирийската армия бомбардира град в Южна Сирия

Сирийската армия предприе късно снощи интензивни въздушни удари срещу град Науа, в южната провинция Дараа. Съобщава се за убити и ранени цивилни, предаде Ройтерс. Науа е най-големият град, контролиран все още от бунтовниците в тази провинция. Бомбардировките бяха извършени само часове, след като хиляди прокудени хора, които се бяха подслонили край..

публикувано на 18.07.18 в 03:35

Навършват се 6 години от атентата в Сарафово

Изминаха точно 6 години от атентата на бургаското летище. С възпоменателна церемония   ще бъде почетена паметта на загиналите 5-ма израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С традиционните молитви, цветя и запалени свещи, точно в 17.20 ч., когато беше взривен автобусът с израелски туристи, ще бъде почетена паметта на..

публикувано на 18.07.18 в 03:34
Паметник на Хаджи Димитър в Сливен

С факелно шествие Сливен ще отбележи подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Факелно шествие по повод 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще се състои тази вечер в Сливен. През целия ден къщата-музей "Хаджи Димитър" ще бъде отворена за всички, които желаят да я посетят и да почетат паметта на войводата. Входът е свободен. По-рано през деня с възпоменателна церемония ще бъдат отбелязани 181..

публикувано на 18.07.18 в 03:28

В земната кора вероятно се намират огромни залежи от диаманти, смятат учени

В земната кора вероятно се намират огромни залежи от диаманти, които се изчисляват в милиарди тонове, съобщава РИА Новости, като се позовава на сайта на Масачузетския технологичен институт. До този интересен извод е стигнал международен екип от учени чрез изучаване на данните за разпространението на звуковите вълни в земната кора. Тъй като звукът се..

публикувано на 18.07.18 в 01:47