Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета национална стачка във Франция срещу реформите на президента Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските държавни служители се вдигнаха на трета поредна национална стачка срещу реформите на президента Макрон и ниските заплати. Протестът обедини всичките девет профсъюза на държавния сектор. В страната са обявени повече от сто демонстрации.

Протестните митинги на френските държавни служители вече започнаха в някои градове в провинцията. В Париж синдикалните лидери ще поведат общо шествие по обед. 

Днешната стачка засяга особено детските ясли. Не работят и учители, училищни столове и държавни служби. Намалено е производството на електроенергия, а стачката на авиодиспечерите води до отмяна на някои полети във вътрешните линии. Полицаите също са обявили операция "охлюв" по околовръстния път на Париж.
Профсъюзите протестират срещу реформата на държавния сектор, която предвижда съкращаването на 120000 поста, и срещу замразяването на индекса за изчисляване на заплатите. Според лидера на синдиката "Работническа сила" Паскал Паважо политиката на президент Макрон ще унищожи държавния сектор. Правителството обаче уверява, че мерките за модернизация няма да променят статута на държавните служители.
Според последното проучване на Виа Войс мнозинството от близо половината французи не подкрепят протестите и одобряват реформата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна