Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Грозданов: Отказът ни от "Южен поток" беше сериозна грешка

| обновено на 22.05.18 в 13:35
Пламен Грозданов
Снимка: БГНЕС

"Отказването ни от "Южен поток" беше сериозна грешка, Турция се възползва от тази наша грешка и едната линия на "Турски поток" е вече готова. Дали е реално да се случи да направим "Български поток" – това зависи много не само от България, зависи и от Брюксел, но зависи и от твърдостта на нашето правителство". Тази своя позиция изрази в предаването "12+3" бившият посланик на България в Русия Пламен Грозданов: 

"Една такава тръба би била целесъобразна и възможна само ако по-голямата част от газа отива към Европа – ние сме малък консуматор. Може да се обвърже с проекта "Балкан" – с газовия хъб, където България да стане разпределителен център не само за руски, но и за друг газ, но за това се изисква ясна стратегия на българското правителство и желание това да стане. Реално строителството на втората тръба е започнало, но тя все още се намира в акватория, където може да стане пренасочвана към България. Неотдавна и водещ турски експерт направи съобщение, че е напълно възможно втората тръба на "Турски поток" да мине през България, но всичко ще зависи от позицията на нашата страна и как тя ще успее да се пребори за един такъв проект". 

"Не бих го определил като компромис – на няколко пъти Владимир Путин заяви, че е готов да се върне към този проект, ако има "железобетонни гаранции", тоест, Русия ще търси твърди гаранции, че този проект ще бъде осъществен – че ще има твърди ангажименти от нашата страна и от Брюксел, за да стане един такъв поток", подчерта Пламен Грозданов и допълни: 

"Русия действително е разочарована от това, че проекти, на които тя бе заложила сериозно да бъдат реализирани в България, един по един отпаднаха, но вече интересът на Русия не е такъв, какъвто беше по-рано". 

Подобни проекти и решения са в компетенциите на правителството, отбеляза Грозданов в контекста на предстоящата визита на министър-председателя Бойко Борисов в Русия. 

"Ако желаем този проект, ние трябва да се борим за него и трябва да го отстояваме, както това направиха Германия и Австрия за "Северен поток" 2, посочи той.

"Не само че няма съживяване в двустранния търговски стокообмен с Русия, но има и спад. След лекото повишение през 2017-а за първите три месеца на тази година се отбелязва 8% спад спрямо същия период на миналата година", каза още Пламен Грозданов: 

"Руският пазар винаги е бил много важен за нас, но там, където сме били ние, се наместиха или руски производители, или производители от трети страни". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени