Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Иванов: АЕЦ "Белене" да се реализира като български проект

Снимка: БГНЕС

Рестартиране на проекта за АЕЦ „Белене“ е логично, заяви в предаването „12+3“ енергийният експерт Димитър Иванов. Според него този проект трябва да се реализира като български проект.
      

„Освен държавата, която вече се е „бръкнала“ и е извадила 3-3,5 млрд., трябва да се обърне към възможностите, които има българското общество или малки инвеститори. Под малки инвеститори разбирам такива, които не са стратегически. Не съм поддръжник на бившия проект, който беше. Мисля, че сега има възможност държавата да предложи и на българското население и потребители, и на външните си партньори един друг подход. Стратегическия инвеститор, който вече търсим 15 години, може и да не го намерим, защото са ни много тежки условията. Това ми се струва много интересна инвестиция, предвид банковото състояние и нивата на лихвите в момента. Този проект би могъл да се окаже успешен и печеливш за вложителите – малки инвеститори, от друга страна – държавата“.

Двата протеста днес ми приличат на опит да се съживят политически трупове, каза Иванов и уточни: "Доколкото знам, от едната страна е „Демократична България“, а от другата страна застава новоизбраният председател на АБВ Румен Петков и всеки иска да спечели някакви политически дивиденти. Това е контрапродуктивно спрямо националния икономически интерес“.

За идеята за възобновяване на „Южен поток“ като „Български поток“, експертът коментира:

„Това не е нова идея. Тя е функционална част от газовия хъб „Балкан“, за който се говори няколко години. Той трябва да функционира на основата на руски газ и евентуално газ от други страни. Много се надявам на посещението на премиера след няколко дни, който би трябвало да конкретизира всички тези идеи“.

Според него гаранциите ни към Русия трябва да са изразени основно с политическата воля на България да го реализира.

Иванов изказа мнение, че заобикалянето на украинския транзит, който по принцип е най-евтин и функционален, става неизбежно: „От тази гледна точка ние трябва да си определим много точно националния интерес, трябва да имаме независимо трасе, не трябва да сме зависими от различни конюнктури, политически и геополитически – в това се състоят гаранциите, в нашата воля“.

По думите му, ЕС и САЩ в последно време показват доста различни подходи към идеите за транзита на руски газ: „Отношенията Европа – САЩ не са в най-цветущото си състояние в момента. Тук е българският шанс, ние да видим коя страна ще заемем“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна