Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни:

Английската централна банка може да повиши лихвите

Марк Карни от АЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка може да повиши основния си лихвен процент в рамките на следващите няколко месеца, ако забавянето на британската икономика през първото тримесечие се окаже краткотрайно явление. Това заяви във вторник управителят на банката Марк Карни пред финансовата комисия на парламента на Великобритания, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

На заседанието през май АЦБ остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,5%, след като по-рано през годината централната банка сигнализира, че може да предприеме по-агресивна политика на затягане на лихвените ставки. Мнозинството британски централни банкери обаче посочиха след последното заседание по-рано този месец, че предпочитат да изчакат, за да видят дали рязкото забавяне на икономическия растеж през първите три месеца на годината е било само временно явление, както те подозират, или ще има по-дълготраен ефект.

Пред британските депутати Марк Карни заяви, че централната банка продължава да очаква постепенно повишаване на основния си лихвен процент през следващите години и че скоро може да има признаци за отскок на икономиката на Обединеното кралство.

"Въпросът е дали икономиката ще възстанови своя възходящ импулс през следващите няколко месеца. С оглед на указанията на АЦБ относно лихвената политика в бъдеще някои неща следват логично", посочи той, намеквайки, че може да се очаква вдигане на лихвената ставка в рамките на следващите няколко месеца.

Друг член на АЦБ Гертян Влигхе също посочи, че е възможна подобна времева рамка за евентуално вдигане на лихвите. "Тъй като ние повишаваме бавно лихвените проценти, можем да изчакаме още няколко месеца", каза той пред британските парламентаристи.

Техните коментари вероятно ще насочат вниманието на инвеститорите към заседанието на АЦБ през август, на което централната банка ще публикува и своите нови прогнози за икономическия растеж и за инфлацията на Острова. Последните подобни макроикономически прогнози за текущата година, известни като "Тримесечен инфлационен доклад", ще бъдат оповестени на срещата на централната банка през ноември. Трябва да се има предвид, че Комитетът за парична политика на АЦБ проявява предпочитание за промяна на лихвената политиката точно когато публикува своите нови оценки за икономическите перспективи.

Растежът на много от най-големите европейски икономики се забави в началото на годината отчасти в резултат на необичайно студеното време, което засегна сериозно както промишлените предприятия, така и строителството и търговските обекти. Според предварителните оценки на националните статистически агенции на Стария континент икономиката на Обединеното кралство се представя най-слабо, като БВП нарасна през първото тримесечие с едва 0,1% на тримесечна и със скромните 0,4% на годишна база. В същото време икономическата експанзия в рамките на целия ЕС се забави по-сдържано до 0,4% на тримесечна и до 2,4% на годишна база, а в рамките на еврозоната - съответно до 0,4% и до 2,5 на сто.

"Данните за първото тримесечие бяха значително по-слаби от очакваното", посочи Влигхе, член на АЦБ. "Решихме, че тези данни вероятно не ни казаха много, но достатъчно, за да преценим, че месец май не беше подходящият момент за повишение на лихвените ставки и може би ние ще предприемем този ход малко по-късно", допълни той. Според него централната банка би трябвало да увеличава лихвените нива с 25 до 50 базисни пункта всяка година в рамките на прогнозния тригодишен период.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени