Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Захарин Марков: Нямаме алтернатива, освен ускорена интеграция в общата европейска отбрана

Снимка: БГНЕС

За България няма алтернатива, освен ускорена интеграция в общата европейска отбрана. Това каза полковникът от резерва доц. Захарин Марков. По време на конференция „България в общата европейска отбрана“, в която се включиха военни и политици, той представи изследване, посветено на България в общата европейска отбрана. Той отбеляза, че в политически аспект България е подкрепила всички инициативи на ЕС, но приносът ни към европейския бюджет ни отрежда едва 20-о място. Той допълни, че България е с най-малко пари, които се харчат на човек от въоръжените сили в сравнение с други държави от ЕС, като средното ниво на разходите в ЕС е 329 евро на военнослужещ.

Постоянното структурирано сътрудничество ПЕСКО е възможност, която задължително трябва да бъде използвана, каза още доц. Марков. Дори и увеличаване на разходите за отбрана в България и другите членки на ЕС до 2% от БВП може да доведе до геостратегически отговор:

„Отговорът ще дойде от Русия. В едно такова увеличение ще се вижда заплаха за нейната сигурност и това ще предизвика предислоциране на войски около границата на ЕС и в близост до държавите от ЕС“.

Съветникът на президента по сигурността и отбраната Илия Милушев припомни, че вече има възможности в рамките на Европейския фонд за отбрана и ПЕСКО, но подчерта, че и сътрудничеството с НАТО е важно:

„Европейската отбрана е от съществено значение за НАТО. Усилията и действията на двата съюза трябва взаимно да се допълват, а не дублиращи. България трябва да има ясна визия за участието си в развитието на тези процеси. Присъединяването на България към постоянното структурирано сътрудничество не трябва да се възприема като формален акт. Вярвам, че заявената политическа воля е гарант, че страната ни ще има готовност за видимо участие, което ще способства за засилване на общата политика за сигурност и отбрана“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че в предстоящия диалог за новата бюджетна рамка на ЕС правителството трябва да бъде активно.

Армията има структура като за наборна, а трябва да се справя с кадровия принцип, обяснява един от проблемите за недостига на военни Георги Цветков от Центъра за изследване на политиките в сигурността.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени