Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Снимка: @musizfondation
Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно.

Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да влиза в роли, с това, че използва очакванията на публиката като материал в творбите си, но най-вече с остроумието, с което успява да погледне ежедневното и възвишеното от един съвсем нов ъгъл.
В „Камъни” публиката е поставена в капан, в който привидно няма избор. Инсталацията не може да бъде наблюдавана като предмет на изкуството, тя трябва да бъзе изпитана, зрителят трябва да стъпи в нея и в това ново състояние на нестабилност да я оценява.
Това обаче не е само индивидуално преживяване, а и препратка към нестабилността ни като общество, което трябва винаги да устоява на кризите, стъпило върху една податлива основа. Така „Камъни” се оказва не само атракцион, който имаме възможност да изпитаме за „тръпката“, но и едно напомняне винаги да оставаме будни и отворени за преживяването на света.
„Камъни“ ще бъде достъпна всеки ден в идните две седмици.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени