Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Достъп до информация" с препоръки към институциите

Снимка: БГНЕС

Институциите в България продължават да неглижират правото на информация. Това сочи доклад на Програма "Достъп до информация" за миналата година, според който парламентарната прозрачност е спаднала рязко. 

Препоръките, които отправя програма "Достъп до информация" през последните години, не се адресират в необходимата степен, а някои изобщо не се адресират, е извод, който се налага в доклада. Основните препоръки резюмира адв. Александър Кашъмов:

"Да се осигури ефективен контролен механизъм по Закона за достъп до обществена информация – от една страна, на ниво изпълнителна власт да има координация и контрол за изпълнението на закона, от друга страна, ние препоръчваме създаването на независим орган – информационен комисар или комисия, както това съществува вече в 118-те държави в света, които имат закон за достъп".

Да има механизъм за налагане на санкции на служители за нарушения на Закона за достъп до обществената информация, да се въведе забрана за класифициране като държавна и служебна тайна на информация, която е свързана с нарушение на основни човешки права или прикриваща корупция и престъпления, както и да се приемат разпоредби за прозрачност на заседания и срещите на държавните органи във връзка с дейността им. Правителството да предприеме стъпки за присъединяване към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи, препоръчват още от програма "Достъп до информация". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна