Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак: Русия е готова да обсъди съвместни газови проекти с България, ако има гаранции от българското правителство и ЕС

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да обсъди съвместни газови проекти с България при условие, че те бъдат гарантирани от българското правителство и Европейския съюз. Това заяви пред телевизионния канал "Русия 24" руският министър на енергетиката Александър Новак:

"По принцип Русия не се отказва от сътрудничество. Ние сме готови да разгледаме всички тези варианти. За нас е важно да има гаранции за това, че всички тези големи проекти - бъдещи инфраструктурни проекти, които са възможни, са гарантирани от гледна точка на купувачи на газ, гарантирани и от гледна точка на съответствие с изискванията на европейското законодателство".

Александър Новак информира от телевизионния екран руснаците, че България отново проявява интерес към транзит на руски газ през нейна територия и за идеята за газов хъб. Това беше една от темите на посещението на президента Румен Радев в Сочи, където той беше приет днес от руския президент Владимир Путин. А след няколко дни посещение в Русия се очаква да направи и премиерът Бойко Борисов.

Генералният директор на "Росатом" Александър Лихачов  съобщи в Сочи, че корпорацията планира да участва в търга за строителството на АЕЦ "Белене". "Всички чакаме решението на парламента на България, именно той през 2012 година прие мораториума върху строителството на централата, така че той трябва да отмени този мораториум", заяви Лихачов, цитиран от ТАСС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени